Videosophy

mon 21.05.2007

Deuren 19:30
Toegang 5 euro/reductie 3 euro

Art Cinema OFFoff vzw
Begijnhof ter Hoyen
Lange Violettestraat 237
9000 Gent
www.offoff.be

author: Artcinema OFF OFF

website: Artcinema OFF OFF" target="_blank">Artcinema OFF OFF

In dit programma worden existentiële vragen opgeroepen door het analytische, zelfs deconstructief gebruik van de specificiteit van het videobeeld. Deze heel duidelijke manipulatie van het beeld dat tegelijkertijd radicaal en sober is, kan een toestand van alertheid teweeg brengen, die leidt tot filosofische meditatie.

Gastcurator Edwin Carels, MuHKA_media

“She did see“
Regie: Pieter-Paul Mortier België 1999 , 18' video, engelse titels
'She didn't see that first bullet coming'. Deze video is gebaseerd op een fragment uit het boek 'Virtual Light' van science-fiction auteur William Gibson. Terwijl de tekst tergend traag regel per regel wordt vrijgegeven, worden tegelijk documentaire beelden en journaalfragmenten her-interpreteerd. Een statement over de snelheid waarmee kogels, maar ook van beelden opereren.

“Covering #1: Beautiful www.filmfestivalrotterdam.com
Regie: Luc Compernol, Belgie 1999, 7’, video, zonder titels
Een raam, een vaas met bloemen en Minnie Ripperton's hit-single.

“Let Me Count the Ways: Minus 10, Minus 9, Minus 8, and Minus 7
Regie: Leslie Thornton, VS 2004 ,19’, video, engelse titels
Een nieuwe reeks van de video-essayiste die met ‘Peggy and Fred’ jarenlang aan een sociale analyse van amerika werkte. Nu gaat ze meer de autobiografische toer op, waarbij militaire luchtbeelden gecontrasteerd worden met wetenschappelijke documentatie over genetische mutaties, audio-getuigenissen over de bom op Hiroshima en vooral een home movie van haar vader, een wetenschapper. Een hypnotiserende meditatie over geweld op mondiale schaal.

“Meet Me (T)here”
Nederland 2004 Regie: Judit Kurtag, 4’30”, video, zonder titels
Als in een ‘kaleidoskoop van tijd’ manipuleert Judit Kurtag beweging en muziek. Ondanks de intense dynamiek straalt de video rust, evenwicht en ingetogenheid uit. Gerealiseerd in samenwerking met haar broer, de componist György Kurtag Jr.

“In the midst of “
België 2004 Regie: Pieter-Paul Mortier, België 2004 , 19' , video, zonder titels
Zien is vooral een kwestie van herkenning. Mortier manipuleerde anonieme toeristische beelden zodanig dat het heel wat moeite vergt om iets te kunnen zien. Fragmenten, schaduwen, echo’s, dubbel-beelden, geluidsvervorming, nooit klopt het beeld helemaal of krijgen we een totaalbeeld te zien. Dezelfde technologie die het beeld produceerde, heeft dat beeld ook weer vervormd. De inspiratiebron wordt wel duidelijk vermeld: Houellebecq’s ‘Particules Elémentaires.’

Maandag 28 mei
Pinksteren vacantie

Met de steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de stad Gent