Tessa Groenewoud : De Witte Muur #14

do 04.06 - zo 09.08.2015

Sphinx
Sint-Michielshelling 3
9000 Gent


website: www.tessagroenewoud.nl

 

Opening 04/06/2015 - 19u
Alle dagen open vanaf 12u
Finissage 09/08/2015 - 19u

FILMVOORSTELLING om 20u
'Utamaro and His Five Women' (1946)
van Kenji Mizoguchi

 

Tessa Groenewoud kiest 'Utamaro and His Five Women' van een van de belangrijkste regisseurs van de Japanse cinema.
Mizoguchi was geobsedeerd door het klassenonderscheid dat de Japanse maatschappij van de Middeleeuwen tot zijn eigen tijd kenmerkte. Meestal delven jonge, arme meisjes, geisha's of gevallen vrouwen bij hem het onderspit. Telkens offeren ze zich op voor hun hufterige, willoze mannen.
De emoties komen niet vanzelf in zijn melodramatische en onderkoelende films. Wie de rijkdom wil waarderen, moet een extra inspanning leveren.

 

Onder de werktitel ‘(to Find) an Object that Already Exists/Replacing the Screen’ toont Tessa Groenewoud gedurende twee maanden nieuw en bestaand werk.
Tijdens deze periode, zullen de installaties (video’s, foto’s, beeldbewerkingen en objecten) op een aantal tijdstippen worden aangepast.

Het onderzoek naar de verhouding tot en betekenis van het beeld is een constante factor in het werk van Tessa Groenewoud. In haar bevraging van de context en het kader waarin beelden worden geconsumeerd, is het gebruik van ready-mades tekenend. Banale objecten, beelden en omgevingen worden geïsoleerd of samengevoegd. Het hanteren van een vooraf vastgelegde structuur bepaalt de selectie en de vorm van nieuwe beelden. Door de vertaling van een medium naar een ander wordt beweging of stilstand gecreëerd.
Via een conceptuele benadering van ‘the found image’ worden we uitgenodigd een nieuwe relatie aan te gaan met wat we dagelijks onder ogen krijgen en worden we aangezet tot nadenken over hoe een medium de waarneming en de betekenis van een beeld beïnvloedt.