Jean-Marie Bytebier @ Museum van Elsene

do 25.06 - zo 20.09.2015

Museum van Elsene
Jean van Volsemstraat 71
1050 Brussel

website: www.museumvanelsene.irisnet.be/

Met de tentoonstelling BELGISCHE LANDSCHAPPEN stelt het Museum van Elsene u een honderdtal werken voor van 1830 tot heden. Ze laten zien op welke manier de natuur wordt omgevormd tot kunst. Want dat is de vraag die we hier stellen: hoe slaagt de kunstenaar erin de natuur over te plaatsen in een kunstwerk?  
U kunt er de Belgische geografie van de kunstenaar verkennen via velerlei werken: schilderijen, foto’s, video’s, installaties, films enz. De verscheidenheid van de ingezette plastische middelen beantwoordt aan de voorwaarden gesteld om de natuur in een kunstwerk op te sluiten.  De natuur wordt een artistiek instrument, ze wordt gebruikt als alibi voor de aanwending van diverse, met zorg uitgekozen beeldende technieken die haar op een hoger niveau tillen.  
Dat landschap is echter ook – en vooral bij La Jeune Belgique in de 19de eeuw – een gezichtspunt, een visie die tot uiting komt in de gekozen voorstelling: de Noordzee, de Kempen, de oevers van de Maas, de terrils… De kunstenaar kiest wat hij wil tonen of aantonen. In de 20ste eeuw wordt de traditie voortgezet met de nationale landschappen, die soms bijna een ideologisch engagement vertolken. Het landschap is ook een portret omdat de natuur door de mens wordt getransformeerd.
Deze metamorfose komt aan het licht in de zes afdelingen van een tentoonstelling die werd opgevat als een excursie in de Belgische landschapskunst: Landschap en natie, Wolken, Industriële landschappen, Nocturnes en maanlandschappen, Innerlijke & denkbeeldige landschappen en Landschap en abstracte kunst.
We wensen u een mooie wandeling!