Stéphanie Leblon : Ophelia

do 02.07 - zo 27.09.2015

Kunstenhuis Marktstraat 100
Marktstraat 100
8530 Harelbeke

website: www.harelbeke.be/ophelia

Open donderdag - zondag van 14u tot 17u

 

Vanuit haar link met water roept Ophelia tegenstrijdige gevoelens op. Ze staat symbool voor het poëtische en destructieve dat uit water kan voortkomen. Kunstenaars uit binnen- en buiteland lieten zich door dit personage van Shakespeare inspireren om het historische pand niet ver van de Leie onder te dompelen in een verrassende sfeer. De tentoonstelling sluit aan op een kunstenroute langs de Leie.

Deze zomer pakt Kunstenhuis Marktstraat 100 uit met de toptentoonstelling Ophelia. Kunstenaars uit binnen- en buiteland lieten zich inspireren door de tragische en poëtische kracht van Ophelia, een personage uit Shakespeare. De tentoonstelling sluit hierbij aan op een kunstroute die deze zomer langs de Leie loopt.

Ophelia staat symbool voor de poëtische en vernietigende kracht van water. Jonas Vansteenkiste nodigde 11 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om deze tentoonstelling vorm te geven. De werken raken verschillende facetten aan van Ophelia en gaan in dialoog met elkaar en het historische pand aan de Leie. Anouk De Clercq brengt Ophelia opnieuw tot leven met een video-installatie. De Ierse Suzanne Walsh geeft de geliefde van Hamlet opnieuw een stem. Eva Koch was eerder onder andere te zien op de biënnale van Sydney en Venetië. Met I’am the river neemt ze de authentieke zolder van het kunstenhuis is. Hoewel niet exclusief ging Jonas Vansteenkiste voor deze tentoonstelling in binnen- en buitenland op zoek naar werk van vooral vrouwelijke kunstenaars. Diverse kunstenaars voelden zich bijzonder aangesproken door het onderwerp en creëerden speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk dat voor het eerst in het kunstenhuis zal te zien zijn.

Geen enkel figuur uit de literatuur draagt zoveel mysterie als Ophelia. Hoewel ze in Hamlet van William Shakespeare een bijrol werd toegeschreven krijgt ze meer aandacht dan eender welk personage in zijn stuk. De tragiek van haar verhaal en haar persoon is na 400 jaar nog steeds prikkelend en actueel. Wanneer Hamlet de vader van Ophelia doodsteekt, begint haar gekte vorm te krijgen. Ze kan het verdriet niet aan en drijft de bewoners van Elsinore tot wanhoop met onbegrijpelijke liedjes. Later verdrinkt ze onder mysterieuze omstandigheden in een ondiepe beek. Ophelia verpersoonlijkt de twee tegenpolen van water: water staat symbool voor poëzie en melancholie, maar kan ook vernietiging, kracht en angst betekenen.
De tentoonstelling sluit aan bij de kunstroute langs de Leie waartoe ook tentoonstellingen als Flux en Dr. Valcke behoren. Hierdoor is het ook een wezenlijk onderdeel van De Grote Verleiding.