Jonathan Paepens & Rudy Van Moorleghem in 'Girls & Ponies'

vr 12.06 - zo 23.08.2015

Nieuwe Vide Art Space
Minckelersweg 6
2031 EM Haarlem

Opening: vrijdag 12 juni, 19:00 uur

Performance Diva John & Tina Sabrina Joyce, 20:30 uur

Met: All The Cunning Stunts, James Gregory Atkinson & Helen Demisch, Sebastian De Line, Olivia Dunbar, Jonathan Paepens & Rudy van Moorleghem (aka Diva John & Tina Sabrina Joyce)

 

De groepstentoonstelling Girls & Ponies doet een bescheiden poging om te breken met identiteitsconstructies in ons taalgebruik en onze beeldcultuur. De tentoonstelling vertrekt vanuit de koppeling van de woorden ‘Girls & Ponies’. Het is een uitspraak die als zo vanzelfsprekend weerklinkt, dat deze alleen maar een onschuldig sociaal gegeven lijkt te presenteren. Met het werk van vijf kunstenaars en kunstcollectieven verkent Girls & Ponies gebaren, taal en symbolen waarmee ze normaliter functioneren als indicatoren van identiteit. De deelnemende kunstenaars overdrijven of ondermijnen deze om zo onze vooroordelen onderuit te halen.

Hoewel Girls & Ponies is gebaseerd op discussies rondom onnodige en onzinnige categorisaties van producten, beroepen en vrijetijdsbestedingen, is de tentoonstelling meer dan een voortzetting van het binaire en nogal saaie debat dat zich uit in zwart-witcontrasten zoals de trending topics #YesAllWomen en #Idontneedfeminism. Girls & Ponies is schatplichtig aan queer-strategieën, maar plaatst deze buiten een discours van seksuele oriëntatie. Liever poogt de tentoonstelling met de mogelijkheid van queering (vervreemding) te ontsnappen uit nauwe rollenpatronen en een caleidoscopisch beeld van fluïde identiteiten te bieden. De tentoonstelling onderzoekt hoe scherp de grenzen zijn van gedefinieerde begrippen; waar zit de rek in ogenschijnlijke rigide begrippen?

Jonathan Paepens & Rudy Van Moorleghem veranderen in hun alterego’s Diva John & Tina Sabrina tijdens een 45 minuten lange transcendentale rave, waarin ze de masculiene en feminiene gebaren uit de beeldtaal van de muziekvideo-industrie op zichzelf toepassen en vervormen. All The Cunning Stunts interpreteert de zaal van Nieuwe Vide als een decor-ontmoet-moodboard en laat deze functioneren als een casting set. Dit decor vormt de aanloop voor een nieuw videowerk, waarin de heldin een versnipperd karakter heeft – wat niet wil zeggen dat zij gebroken is, maar juist vrij. Sebastian De Line presenteert nieuw werk dat is gebaseerd op een zelf ontworpen taal en tekens. Hiermee probeert hij los te breken van de politieke implicaties die zich onbewust in ons dagelijkse idioom hebben gebeiteld. Olivia Dunbar werkt met thema’s als naamgeving en representatie, waarbij ze een quasiwetenschappelijke toon hanteert in een nieuwe verzameling werk dat bestaat uit schilderijen, sculptuur, video en tekst. Ten slotte zinspelen Helen Demisch & James Gregory Atkinson op de hedendaagse obsessie met transparantie en zelfpromotie in een site-specific installatie die voortborduurt op een werk dat eerder dit jaar te zien was in het Goethe Institut New York.

Girls & Ponies is de laatste tentoonstelling samengesteld door Nathalie Hartjes in haar rol als artistiek directeur van Nieuwe Vide.Publieksprogramma
12 juni: opening Girls & Ponies, met performance van Diva John & Tina Sabrina
13 juni: symposium ‘De muze, krachtig totem of machteloos object?’ in Frans Halsmuseum. Lees hier meer.
11 juli: workshop ‘Guys & Dolls’ met Sander Reijgers
15, 22, 29 juli en 5 augustus: Parksessies Festival met screenings van F.A.M.E. I wanna live 4-evahhh van Jonathan Paepens & Rudy van Moorleghem
23 augustus: finissage met performance van Olivia Dunbar