Saar De Buysere @ Cecilia Jaime Gallery

za 07 - za 28.11.2015

Cecilia Jaime Gallery
Kraanlei 55
9000 Gent

 

 

 

 

‘Zijn het alleen maar bergen?’
‘Is dat dan niet genoeg?’
 
Saar De Buysere toont uitsnedes van bergzichten en landschappen in de vorm van sculpturen en tekeningen. Als een ervaren berggids laat ze je alle zichten zien en bij haar driedimensionaal werk toont ze je het bovenaanzicht en een kijk op de doorsnede. Ze creëert mobiele bergen om op elk moment en elke plaats te genieten van een bergzicht.
Schaduw maakt een bergzicht op elk moment van de dag uniek. Silhouetten van een beroemde postkaartberg zijn herkenbaar als je ze van hun beste kant laat zien, loop je naar een andere kant dan wordt heel je preconceptie in de war gebracht. Postkaarten en bergzichten in huiskamers zijn het product van beroemde uitsnedes uit een landschap. De berg als economisch, toeristisch en geologisch object. Een beproeving voor fauna en flora.
 
Stel: Je neemt een uitgebalanceerde foto van een bergzicht, plots rent een hert voorbij dat zicht. Is dat dan onderdeel van het (nieuwe) zicht of neem je de foto opnieuw? Is dat moment nu om zeep omdat dat magische licht of die wolk is verdwenen?
Of maakt dat hert die foto uniek? Net als je geliefde die voor een berg poseert als ultiem bewijs van jullie verbonden aanwezigheid.
 
Voor haar tekeningen arceert, vult, krast en streept Saar De Buysere met grafietpotlood. De kristallen matteert ze via een geheim proces. Haar toegewijde geduld bij het tekenen toont een diepe concentratie en passie.
Bij een tekening groeit uit de bergtop een overweldigend hertengewei. De berg ondergaat een metamorfose naar een hertberg met een naaldbomenvacht. Deze berg wandelt in de eigen bergtop.
 
Voor de sculpturen gebruikt ze huis-tuin en keuken materiaal: een mix van snijbloemen, zand, kranten, koffie, zout, aarde... die resulteert in een ware eruptie van experiment. De lagen en intrusies tonen hoe dit beeldhouwwerk tot stand kwam. Maar je blijft je afvragen welke materialen en welke verhoudingen hier meespelen enkel een onderzoek in een labo zou ons uitsluitsel kunnen geven.
 
Wil je zelf een uniek nieuw zicht op jouw stuk planeet? De Buysere ontwierp toestellen die deze droom kunnen waarmaken, zoals Dürers instrument voor wiskundige precisie in het anatomie tekenen.
 
Sarah Eyckerman / Saar De Buysere

 

Facebook event