eric vande Pitte : La Maison de Paul et Marcelle

zo 20.03 - zo 01.05.2016

Galerij Pinsart
Galerie voor actuele kunst
Genthof 21
8000 Brugge

website: www.pinsart.be

 

Tekeningen op papier

 

De tijd was aangebroken om een immense rol zwaar tekenpapier, die tevoorschijn kwam tijdens de verhuis naar het nieuwe atelier van Eric, te gebruiken om nieuwe tekeningen te maken over de avonturen van Paul en Marcelle.

Paul, de introverte jongen en Marcelle het avontuurlijke meisje, twee van de hoofdpersonages uit de familie, die steeds verschijnen op de afbeeldingen van eric vande Pitte, krijgen in deze tentoonstelling vorm als blauwe potloodtekeningen.

Het papier dat wellicht jaren is blijven staan wachten, gaf niet zomaar zijn opgerolde staat vrij. Om het verend karakter uit het papier te verwijderen werden de vellen in de tuin aan het weer blootgesteld. De houten of metalen presse-papiers samen met de ondergrond, regen, zon, wind en ander toevallig tuinfractie, vormden spontaan kreuken en afdrukken op het weerbarstig papier. Na dit natuurgeweld in de bleekweide, werden de vellen brutaal gevouwen, gefrommeld en met het strijkijzer tot een soort dierenhuiden-perkament omgevormd.

De littekens van deze bewerking nemen deel aan de compositie van de uiteindelijke tekeningen. De tekeningen worden zo een archivering van verschillende herinneringen: de beelden uit de kindertijd van Eric, de sporen van het tuinverblijf en het restant rolgeheugen van het papier.

Evenals door de bewerkelijkheid van de drager komen de werken traag tot stand. Een schets wordt ingekleurd met blauw potlood en selectief uitgewreven. Door de grootte van de vellen en het nerveuze karakter van de ingekleurde vlakken, krijgen de details een abstract karakter. Om het monochroom blauw te doorbreken kleurt Eric de achtergronden met zachte pigmentvlakken. Alhoewel de tekeningen subtiel lijken zijn ze door hun afmeting toch monumentaal.

 

info@eric-vandepitte.be
www.eric-vandepitte.be

 

The ArtCouch over eric vande Pitte