Jean-Marie Bytebier & Mario De Brabandere @ Die van Aalst

za 30.04 - zo 12.06.2016

CC Belgica
Kerkstraat 28
9200 Dendermonde

website: www.ccbelgica.be

 

Het uitgangspunt voor het project ‘Die van Aalst’ is het in beeld brengen van de invloed van de galeries in Aalst tussen 1980 en 2010 op lokale kunstverzamelingen. Dit wordt zichtbaar gemaakt in een aantal gelijktijdig lopende tentoonstellingen van 30 april tot 12 juni 2016.

De 9 verzamelingen waaruit de werken geselecteerd werden hebben allemaal een sterke band met één of meerdere van de vroegere galeries in Aalst. Zo zal bijvoorbeeld te zien zijn dat het werk van sommige kunstenaars verworven in één bepaalde galerie, in verschillende verzamelingen werd opgenomen.


De galeries in Aalst zijn bijna allemaal verdwenen. In de regio zijn er wel een aantal kunstinitiatieven waar de geselecteerde werken zullen getoond worden: CC Belgica | Huis Van Winckel in Dendermonde, galerie c. de vos in Aalst, ruimte El in Welle, Villa De Olmen in Wieze, en Zebrastraat in Gent.

 

De Aalsterse verzamelingen zijn als een portret van hun eigenaar(s) en passen in een huiselijke sfeer, wat zich perfect leent tot het tonen in de intieme ruimten van Huis Van Winckel en zeker in de nostalgisch bemeubelde Villa de Olmen.

De ruimten in Aalst en Welle zijn kleine ‘white cubes’ waar de intimiteit van de sobere, minimale werken uit sommige collecties perfect tot hun recht komen. In de Zebrastraat is er op het gelijkvloers plaats om in een soort kabinetten een kleine keuze van elke verzamelaar apart te tonen en op de verdieping komen verschillende facetten van abstracte kunst en verstilde figuratie aan bod.

 

De tentoonstellingsmaker (Jan De Nys) brengt ook werken uit verschillende verzamelingen bij elkaar om nieuwe verrassende combinaties te creëren en om kunstwerken binnen een aantal thema’s met elkaar te laten dialogeren. Ook in de privésfeer brengen sommige verzamelaars werken binnen een bepaald thema bij elkaar. Een aantal presentaties zullen dus een afspiegeling zijn van thematische combinaties bij verzamelaars thuis.

Door het opdelen van de tentoonstelling en ze onder te brengen in zeer verschillende ruimten kan de identiteit van elke verzameling en zijn verzamelaar tot zijn recht komen. Kunst is een ernstige zaak maar gezien het over Aalsterse verzamelaars gaat is ook de humor nooit ver weg. De kunstwerken in de exposities zijn van hoog artistiek niveau, zijn op mensenmaat en zeer verscheiden en geven een goed beeld van wat zich achter een paar gevels in en om Aalst bevind. Er zijn werken bij van bekende kunstenaars maar ook van illustere onbekenden. Deze verzamelaars zijn geen beleggers die de trends volgen maar passionele kunstliefhebbers.

Een belangrijk element in dit project is het documenteren van de ‘thuissituatie’ van de werken. Zo worden er foto’s gemaakt bij de verzamelaars thuis die in de verschillende locaties zullen getoond worden. De foto’s focussen op de sfeer en niet op het kunstwerk an sich. De verzamelaars blijven anoniem maar de verschillende verzamelingen zullen herkenbaar zijn. Er verschijnt een publicatie waarin naast bijdragen van Luk Lambrecht en Philippe Van Cauteren ook en vooral uitgebreid visueel verslag wordt gedaan van de verschillende verzamelingen met ook kunstwerken die niet op de tentoonstellingen te zien zijn. Deze publicatie vervolledigt de beeldende presentatie van het project.


Op 12 mei wordt een panelgesprek georganiseerd in CC Belgica ‘Heeft hedendaagse kunst een toekomst in de periferie van de grootstad?’ met oa volgende deelnemers: Philippe Van Cauteren, Stef Van Bellingen, Luk Lambrecht.