Mats Minnaerts & Thomas Peeters @ 'Herzamelen'

vr 29.04 - zo 01.05.2016

Croxhapox
Lucas Munichstraat 76
9000 Gent

website: www.croxhapox.org


Opening vrijdag 29 april 2016   19:00
Finissage zondag 1 mei 2016   17:00

De erfenis* bestaat uit twee delen, verdeeld over twee huizen. Eén dat had gediend
om te wonen, één dat een passie diende. Het tweede huis heeft een dubbele oppervlakte van het eerste, waarbij elke m² bedekt is met oude radio’s, televisies, versterkers, bandrecorders, antennes, toestellen en reparatiegerief allerhande. Op zichzelf lijkt het een immense opslagplaats te zijn voor wat er op de rommelmarkten in Eeklo, en occasioneel in Gent, te kopen of te krijgen was. Wat kapot was, werd gerepareerd en ging soms, door doorsijpelende regen of ander verslijt, terug kapot.
Wanneer de bestaansoorzaak en -reden – de verzamelaar – wegvalt, is het ontbinden van de verzameling onontkoombaar. Het uiteenvallen wordt geaccelereerd door kunstenaars uit te nodigen van wie het oeuvre aanknopingspunten heeft met de aard van de verzameling. Hun invalshoeken en eigen praktijk transformeren de verzameling, van opslag naar een werk in context.
Aan mijn grootvaders museale fantasie, die waarschijnlijk de verzamelingsdrang
probeerde te legitimeren, wordt zo gehoor gegeven met een tijdelijke expo.

*van Samuel Verstraete (°1926 †2013)

 
met werk van
lieven de boeck, jasper rigole, floris vanhoof, gerard herman, frank&robbert & robbert&frank, valentijn goethals, kris delacourt, heleen van haegenborgh & frederik leroux, maxim ryckaerts, jürgen de blonde, eno swinnen, thomas peeters, sibran sampers, ferre marnef, tom van brugghe, mats minnaert, leontien allemeersch, casimir franken
 
edwin carels schrijft een begeleidend essay
scenografie: karel bruyland / concept & curatie: emma vanhille