Birde Vanheerswynghels : The cat with nine lives

zo 05.06 - zo 17.07.2016

Tatjana Pieters
Nieuwevaart 124/001
9000 Gent

 

Met trots kondigen we u de eerste twee presentaties in België aan van Birde Vanheerswynghels (BE, 1986) en Aiden Morse (AU, 1994). Beiden verkennen de grenzen van de fotografie in het creëren van een nieuwe werkelijkheid. Wat een documentaire observatie en weergave lijkt, is eigenlijk een gecomponeerd beeld op basis van persoonlijke indrukken.

Vanheerswynghels staat gekend om haar monumentale en sensuele houtskooltekeningen afkomstig uit een mentaal archief van beelden. Aangezien de kunstenaar het tekenproces beschouwt als een analyse van vormen, exploreert ze vaak dezelfde onderwerpen, zoals bomen, struiken, bloemen, waterpartijen, planten en vogels. Door de combinatie van gekleurd pastel, houtskool en weggekraste opgelichte delen van de tekening, creëert Vanheerswyngels een doorgedreven dieptewerking. Verschillende lagen en kleuren vormen samen een rijke schakering aan patronen en contrasten.

Het uitvergroten en overdimensionaliseren van de vormen creëert een nieuwe bevreemdende realiteit. 'The cat with nine lives' refereert aan Vanheerswynghels eerste inzicht in deze overgang van drie- naar tweedimensionaliteit. Als kind zag ze een kat overreden worden door een auto en raakte ze gefascineerd door de vorm waarin het dier transformeerde. Vertrekkende van foto¹s, voornamelijk zelfgemaakte polaroids, reconstrueert ze in haar werkproces deze transitie van figuratie naar abstractie en omgekeerd. Opnames uit bestaande tekeningen  worden via het tekenproces samengebracht tot een nieuw beeld. Vanheerswynghels' onderzoek naar kleur gaat verder in een nieuwe serie pigmentprints. In plaats van een blad blank papier gebruikt ze hier als drager de uitvergroting van een digitaal gemanipuleerde eigen opname. Deze gaat ze met pigment 'betekenen' waardoor het ontstane nieuw werk de grenzen tussen tekening en fotografie aftast.

Birde Vanheerswynghels (BE, 1986) leeft en werkt in Brussel. Ze studeerde Vrije Grafiek in Sint- Lucas te Gent en is laureaat van het HISK (2013-15). In 2015 was ze de winnaar van de Baker Tilly Roelfs Prize, Düsseldorf (DE) voor haar deelname aan de groepstentoonstelling 'Terra Incognita' te Kunst Im Tunnel (KIT), Düsseldorf (DE). Ze deed verschillende residenties in Cité Internationale des Arts, Parijs (GR), Kunstprojektraum Tapir, Berlijn (DE), Boiling Point PRESS, Berlijn (DE) en Takt kunstprojektraum, Berlijn (DE). Ze nam deel aan groepstentoonstellingen in Drawing Center Diepenheim, Diepenheim (NL), Croxhapox, Gent (BE), Galerie Martin Kudlek, Köln (DE) en Voorkamer, Lier (BE).'The cat with nine lives' is haar eerste solotentoonstelling. Haar werk bevindt zich in privé-collecties in België en Duitsland.

Het project 'Ghost to Ghost' van Aiden Morse is geïnspireerd door de Noordamerikaanse radiozender 'Coast to Coast' die paranormale activiteiten belicht. Het zet meteen de toon van de tentoonstelling. Mysterieus en griezelig, zijn de werken gebaseerd op een dagenlang verblijf in een boshutje samen met zijn vriendin Anna. De foto's zijn gebaseerd op Morse's interesse in documentaire fotografie en in het bijzonder deze die zich toespitst op ufo-activiteit. Morse verwijst hier ook naar in de titels van zijn werken.

De met photoshop gepolijste esthetiek van deze werken distantieert zich van de doorsnee fotografie. In plaats van een weergave van de realiteit vormen Morse's foto's een hommage aan de gladde en verleidelijke kracht van beelden. De beelden roepen associaties op met concepten als het onheimelijke en levenloze. De werken zijn autobiografisch maar tegelijk ook duidelijk geconstrueerd: er duiken hints op die verwijzen naar de sociale omgeving van de kunstenaar, maar deze verschijnen uitvergroot en vervreemd. Aiden Morse streeft ernaar het familiaire onfamiliair te maken.

Aiden Morse (AU, 1994) leeft en werkt in Melbourne (AU). Hij had solotentoonstellingen in Fort Delta, Melbourne (AU), HOUSE Gallery, Georgia
(US) en Barkly Place, Melbourne (AU). Hij nam tevens deel aan verschillende groepstentoonstellingen en onlineprojecten, waaronder Fort Delta, Melbourne (AU), Tatjana Pieters, Gent (BE), STCFTHOTS, Leeds (UK), Peninsula Art Space, Brooklyn (US), ARI, Tasmania (AU), Signal Screens, Melbourne (AU), Udstillingsstedet Q, Kopenhagen en Krabbesholm (DK), QUAD Projects, Melbourne (AU),  Melbourne Central, Melbourne (AU), RMIT Gallery, Melbourne (AU), Little Woods Gallery, Melbourne (AU), New Low, Melbourne (AU), Federation Square Big Screen, Melbourne (AU), Mutuo Centro de Arte, Barcelona (ES), Carriage works, Sydney (AU), The Royal Standard, Liverpool (UK), Parallelograms, online en Photoville, Brooklyn (US).

 

Opening Zondag 5 juni : 3 - 6 PM