Ruth van Haren Noman : Fair & Square

vr 30.09 - zo 23.10.2016

Bubox
Korte Kapucijnenstraat
8500 Kortrijk

auteur: www.bu-box.be

website: www.bu-box.be

Deelnemende kunstenaars: Babs Decruyenaere, Henk Delabie, Christophe Denys, Vincent de Roder, Peter Lagast, Fred Michiels, Tom Poelmans, Peter Van Ammel, Sofie Van der Linden, Ruth van Haren Noman

 

Vernissage : donderdag 29/09/2016 om 19u30

Open do tem zat van 14u tot 17u

Gratis toegang

 

In 2013 bedachten Christophe Denys en Peter Van Ammel de tentoonstelling At Random. Daarbij stond het begrip ‘an artists artist’ centraal. De nadruk lag niet op de vele classificaties binnen de kunst, maar op de blik van de kunstenaar op de kunstenaar. Met Fair and Square verleggen Denys en Van Ammel de blik van kunstenaar op kunstenaar naar de verzamelaar op kunstenaar en omgekeerd. Hiervoor vertrekken ze vanuit het zwarte vierkant van Malevitsj.
Mensen verzamelen, collectioneren. Ze leggen verzamelingen en collecties aan. Ze worden verzamelaar, collectioneur. Daarom bezoeken verzamelaars tentoonstellingen, beurzen. In hun biotoop hebben ze plaats gecreëerd om de verzameling onder te brengen, met een speciale plek voor iconisch werk.
Ook zwart vierkant is een icoon. Malevitsj had een lange weg afgelegd om uit te komen bij het zwarte vierkant. Kleur, vorm, betekenis: alles wat van belang is in de schilderkunst, had hij achter zich gelaten. Hij noemde het dan ook een nulpunt.
Vanuit dit punt vertrekken Denys en Van Ammel. Net zoals Malevitsj willen ze er gewoon ‘zijn’, want de Russchische kunstenaar hielp zijn kijkers niet veel. Op de vraag wat zijn zwarte vierkant betekende, antwoordde hij: “Niets. Het is er gewoon”.
Bezoek een ‘eerlijk en oprechte’ tentoonstelling, verdeelt en gebaseerd op de afmetingen van het zwarte vierkant. Fair and Square!