Carlos Caballero : '28'

za 07.01 - wo 08.03.2017

CC Strombeek
Gemeenteplein
1853 Strombeek


Photo: Carlos Caballero, Untitled (empty archives), 2016. Oil on linen, 53 1/8 x 49 1/4 in (135 x 125 cm) 

ma: 14u-17.30u, di/do: 14u-19.45u, wo/vr: 9u-12.30u en 14u-17.30u

 

curated by Luk Lambrecht and Lieze Eneman

artists:

Dareen Abbas, Wafae Ahalouch el Keriasti, Magda Amarioarei, Leyla Aydoslu, Younes, Baba-Ali, Flurin Bisig, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat, Carlos Caballero, Aleksandra Chaushova, Andriu Deplazes, Vanessa Disler, Mekhitar Garabedian, Kosi Hidama, Haider Jabar, Georgia Kung, Koyuki Kazahaya, Gil Leung, Sonia Niwemahoro, Kumi Oguro, Abdalla Omari, George Rippon, Lazara Rosell Albear, Meggy Rustamova, Ali Sabri, Beat Streuli, Pascale Marthine Tayou, Valentina Triet, Sara van der Heide, Guy Wouété.
 


"De eerste tentoonstelling, onder de titel 28, wil een eenvoudig en stilzwijgend project worden met het werk van 28 niet-Europese kunstenaars die weliswaar hier en bij ons leven.

Deze kunstenaars komen uit alle windrichtingen en de reden voor hun verblijf hier is voor de ene al urgenter dan voor de andere. Met deze tentoonstelling tonen wij Europa vanuit 28 non-Europese oogpunten wars van onderliggend concept en/of opgelegd verhaal.

28 is het voorlopige aantal lidstaten van de vermoeide EU en aan dat getal is de titel van de tentoonstelling ontleend.

Het cultuurcentrum (letterlijk) aan de rand van metropool Brussel wordt begin 2017 twee maanden lang een 'culturen-centrum' – een heus vlot laverend en doordrongen van een “welkomstcultuur “  waar het artistiek 'warm' aanmeren wordt.

Zowel de tentoonstellingsruimte boven als beneden wordt een platform voor de presentatie/aanwezigheid van heel uiteenlopende kunst – al dan niet speciaal geproduceerd voor deze tentoonstelling.

Een bont gezelschap van 28 kunstenaars zal een gekleurde artistieke werkelijkheid ontvouwen en aantonen dat binnen onze samenleving heel wat niet-Europese kunstenaars hier een thuis vinden/vonden, waar ze in de in onze contreien a priori melting pot van nationaliteiten, met hun kunst bijdragen aan een betere verstandhouding.  

Het concept van 28 wordt spatiaal mee vormgegeven door de jonge architect/criticus Louis De Mey die met eenvoudige display een link probeert te leggen tussen de verschillende en soms als complex ervaren  tentoonstellingsruimten van Cc Strombeek.

 

De Brusselse kunstenaar  Christoph Fink (1963) is kunstenaar ‘29’, die met zijn werk gebaseerd op tijd en ruimte notatiesystemen van reizen en het overschrijden van grenzen, een heel jaar zijn werk zal ontwikkelen en ontplooien. Hij werkt aan een evolutief project waarin hij aan het veelkoppige begrip Europa poogt gestalte te geven.

Centraal in de tentoonstelling is een gekleurde barcode zichtbaar. Dit is een concept van OMA, het bureau van architect Rem Koolhaas die een alternatieve Europese vlag ontwierp in de vorm van een streepjescode bestaande uit alle gangbare kleuren van alle nationale vlaggen van de 28 leden van de EU. Deze vlag van OMA kan zich dus naadloos aanpassen aan toekomstige “in” en “exits” bij de EU."