Elly Van Eeghem : 'En Route'

za 18.03.2017

Vooruit Café
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

website: www.blauwdruk17.org/nl/programma/18-03/en_route

En Route

za 18.03 / 13:30 - 16:30 / €5 / Vooruit Café / talk / rondleiding

Op de voorlaatste dag van BLAUWDRUK sturen we je op pad. Per bus, met de fiets of te voet trek je de stad in. Daar ga je met een kunstenaar/stadsresident in gesprek én ga je zelf aan de slag. Elk parcours is uniek en krijgt vorm door de kunstenaar/stadsresident die jouw groep begeleidt. Elly Van Eeghem, Peter Aers, Victoria DeluxeJong Gewei/Kloppend Hert en Manoeuvre zijn de originele stadsgidsen van dienst. 

Hoe gaat En Route in zijn werk? Jij als bezoeker kiest jouw gids uit. Die neemt je mee op avontuur doorheen de stad. Elk parcours is anders want toegespitst op waar de artiest / organisatie op dat moment mee bezig is. De meeste routes zijn volledig te voet, op andere trajecten maak je gebruik van het openbaar vervoer. 

We zien elkaar na En Route terug in het Vooruit Café, met taart, thee en bubbels. En natuurlijk een heleboel verhalen om te delen. Na En Route kan je trouwens aansluiten bij de plechtige opening van IN/UIT DE KAST en voorstelling van STADSATELIER, waar En Route integraal deel van uit maakt.

 

Jong Gewei / Kloppend Hert Jong Gewei is een nieuw artistiek platform voor mensen vanaf 16 jaar dat hen wil helpen ontdekken waar hun talenten liggen. Jong Gewei wil de diversiteit van de Gentse straat op het podium en in de kunstopleidingen tonen: als spelers, theatermakers, regisseurs, dansers, choreografen, schrijvers of decorontwerpers. Ze werken tweewekelijks op zondag Bij’ De Vieze Gasten. Eén keer per jaar werkt het platform naar een toonmoment toe. 

Tijdens En Route ervaar je hoe Jong Gewei werkt door zelf deel te nemen aan een atelier. Samen met deelnemers en begeleiders ontdek je tijdens een korte theaterworkshop wat jij in huis hebt. 

te voet - gids: Haider Al Timimi, Bart Capelle & Arber Aliaj - Jong Gewei is een initiatief van theatergezelschap Kloppend Hert in samenwerking met Vooruit, Bij’ De Vieze Gasten, Larf! & KASK Drama - https://jonggewei.wordpress.co... 

 

Victoria Deluxe Sociaal-artistieke werkplek Victoria Deluxe doet tijdens En Route uit de doeken hoe de organisatie probeert in te spelen op de sterke demografische evoluties in de Arteveldestad. Aan de hand van foto’s en bewegend beeldmateriaal illustreren ze op welke manier Victoria Deluxe met Gentse scholen samenwerkt en hoe ze jong artistiek talent opsporen en helpen ontwikkelen. Het materiaal dient als aanzet om in gesprek te gaan met de deelnemers aan dit traject. Het accent ligt op de leefwereld van de jongeren en hoe ze die proberen in te zetten in hun projectwerking. 

gids: Tourad Kane en jongeren van Victoria Deluxe - www.victoriadeluxe.be 

 

Elly Van Eeghem Stadsresident Elly Van Eeghem neemt je tijdens En Route mee naar het zuiden van Gent, deels met de bus, deels te voet. In ‘CAMPUS’ vertrekt ze vanuit de oorspronkelijke betekenis van het woord campus: een open ruimte, een veld. De omgeving rondom de De Pintelaan en Zwijnaardsesteenweg veranderde van zo’n landelijke omgeving met open velden tot een dichtbevolkte stadsbuurt. De campussen (UGent, UZ, Broeders van Liefde) rond de buurt vormen eilanden in de stad. 

Samen met buurtbewoners, passanten, studenten en schoolkinderen denkt Elly na over het gebruik, de vormgeving en de betekenis van ‘openbare ruimte’ in deze omgeving. ‘CAMPUS’ bespeelt grenzen in de stad als mogelijke plekken van uitwisseling en interactie. 

te voet / met het openbaar vervoer - gids: Elly Van Eeghem 

 

Peter Aers Stadsresident Peter Aers bereidt zich voor op een nieuwe gespreksperformance: ‘Regarding the Pain of Others’. Voor BLAUWDRUK neemt hij je mee in zijn denkwereld. Geïnspireerd door een tekst van dichter-essayist John Berger gaan we bij een schilderij in gesprek over pijn, het gegeven gespreksperformance en kijken naar kunst. Deze vierde performance is het nieuwste hoofdstuk in de reeks 'Everything Depends on How a Thing is Thought’. Het vorige deel ‘Crime and Punishment’ was in februari 2017 te zien op locatie in Gent. 

te voet - gids: Peter Aers

Manoeuvre Manoeuvre ligt in de Wondelgemstraat in het hart van Rabot, een superdiverse wijk aan de rand van Gent. Manoeuvre kiest voor een participatieve kunstenpraktijk van co-creatie tussen deelnemers (participanten) van diverse origine en kunstenaars. Ze vertrekken vanuit het parcours van de kunstenaar enerzijds en de ambachtelijke, inhoudelijke en artistieke competenties van de deelnemers anderzijds. Door samen aan projecten te werken gaan ze in dialoog en stuwen ze het proces van co-creatie vooruit.

 

Tickets bestellen