Irja Syvertsen : 'Shapeshifters'

vr 08.09 - za 07.10.2017

Galerie with tsjalling
Kostersgang 26-a
9711 CX Groningen
Nederland

website: www.withtsjalling.nl/shapeshifters/

opening op vrijdag 8 september, 17 – 19 uur

De twee kunstenaars in deze expositie bewerken op eigen wijze hun bronmateriaal tot een nieuwe, compleet andere vorm. In de werken die zo zijn ontstaan zit een zekere overeenkomst in een duistere sfeer met ruimte voor een knipoog.

Voor Sander Wiersma zijn kwetsbaarheid en seksualiteit centrale thema’s in zijn werk. Het laatste jaar heeft hij zich toegelegd op het maken van collages met aquarel als ondergrond. Met plaatjes uit mannenmagazines en modeglossy’s stelt hij beelden samen van mythologische figuren. De mannen zijn geïnspireerd op Romeinse en Griekse beelden, en stralen veel kracht en energie uit. Wie inzoomt op de plaatjes waaruit de beelden zijn samengesteld ontdekt echter veel ijdele mannen, vaak met een zekere seksuele ambiguïteit.

De keramieken sculpturen van Irja Syvertsen (BE) zijn vaak niet van groot formaat, maar ze schuwen het grotesque niet en daardoor hebben ze vaak toch een zeker monumentaal karakter. Hoewel een zekere invloed van de klassieke kunsten niet te ontkennen valt, zijn juist objecten uit ‘oma’s kast’ vaak een inspiratie. Van kitscherige beeldjes tot plastic speelgoed, ze zijn een belangrijke basis in het humoristische, complexe werk, dat uit veel verschillende elementen is samengesteld.