DOLLY BING BING : 'Make me up before you blow blow'

vr 29.09.2017

Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

website: vooruit.be/nl/magazine/detail/2375/MAKE_ME_UP_BEFORE_WE_BLOW_BLOW

Met Make Me Up Before We Blow Blow creëren gastcurator Ron Berry (directeur van het Fusebox Festival in Austin, Texas, VS) en Vooruit een tijdelijke vrijplaats voor alter ego’s bedacht door artiesten. We verkennen de mogelijkheden en valkuilen van maskerade en van andere strategieën die kunnen dienen om identiteiten te (de-)construeren. De bedoeling: een tijdelijke ruimte maken tussen gekheid en schoonheid, tussen elegantie en onbeschaamdheid, tussen verzet en ergens thuishoren.

Vanouds zijn maskers en kostuums krachtige middelen om artistiek en ritueel engagement te verbeelden. In de gruwel van het politieke klimaat waarin we vandaag leven - in de VS in het bijzonder - willen we onderzoeken wat maskers en vermomming kunnen betekenen. Wat betekent ‘doen alsof’ in tijden van fake nieuws? Wat betekent het in een tijd waarin politici niet ondanks, maar dankzij leugens en holle woorden lijken te functioneren?

We verkennen de creatie van persona’s, we maken plaats voor gemixte identiteiten. We staan stil bij vragen rond gender en identiteit. Met werk van performancekunstenaar Paul Soileau bijvoorbeeld. Hij daagt onze voorgeschreven ideeën over identiteit uit met twee personages die ons laten zien wie of wat we echt zouden kunnen zijn - of vrezen echt te kunnen zijn. Make Me Up Before We Blow Blow viert verschil en solidariteit, en verkiest de alternatieve persona’s van velen boven de alternative facts van enkelingen.

 

vr 29.09: Blacklight-party 

Op deze Blacklight-party staan het schaamteloze en het excessieve centraal.

Eerst geeft de multi-disciplinaire feministische kunstenaar Narcissister een lesje in zelfbevrediging: waar ligt de grens tussen eigenliefde en narcisme?

Daarna verspersoonlijkt Elisabeth Van Dam Dolly Bing Bing, een buitenaardse popster, een levende sculptuur die voorbij de grenzen van het menselijke leven reikt, in de richting van het animale, digitale, hybride - enhanced en hemels.

Aansluitend ontmoeten we het gender-queer personage CHRISTEENE. Met een draderige pruik en uitgesmeerde make-up brengt ze zowel de woede als de humor van de queer ervaring aan de oppervlakte. Een mix van hiphop trash, punk en politieke commentaar. 

Performer Pieter Ampe en kostuumontwerpster Moni Wespi kunnen niet ontbreken in een programma waarin vrijheid en generositeit centraal staan. Hun lichamelijke performances zijn vrijheidsrituelen op zich, vaak primitief, woordeloos en schijnbaar kolderiek maar steeds een beetje ongemakkelijk. Wat het op MAKE ME UP BEFORE E BLOW BLOW wordt, blijft voorlopig nog een mysterie. Naar het schijnt iets à la “beardy weirdy calypso jet set copacobana club total”. Klinkt goed, toch?

Afsluiten doen we met de brutale en opzwepende carnavalsritmes, ravemuziek en stevige dosis noise van het het gemaskerde percussie-duo Ninos du Brasil (Hospital Records, DFA), een project van twee geboren en getogen Italiaanse performancekunstenaars: Nino Vascellari en Nicolo Fortuni.