Cecilia Jaime Solo Show

zo 19.11 - zo 17.12.2017

CENTRUM VOOR JONGE KUNST
KATEEL CLAEYS BOUÜAERT
KASTEELDREEF 2
9030 MARIAKERKE

website: www.cjk.be

CECILIA JAIME SOLO SHOW
Curator Marianne Stevens

OPEN WED / SAT / ZONDAG van 13-18 uur

 

OPENING ON 19 NOVEMBER AT 15 H

TOESPRAAK DOOR DE AMBASSADEUR VAN ARGENTINIË PABLO GRINSPUN EN DOOR
SVEN TAELDEMAN VOOR DE STAD GENT

Beeldend kunstenaar Cecilia Jaime (° 1962, Tucumán, Argentinië) woont en werkt in Gent, België, waar ze haar carrière heeft voortgezet door verschillende kunstprojecten gedurende de afgelopen dertig jaar . In deze solotentoonstelling worden oude en meer recente werken getoond: sculpturen, tekeningen en schilderijen.
Geboren in het noordwesten van Argentinië, groeide ze op in de periode van de Argentijnse censuur in de jaren 70 en aan het einde van die periode in de jaren 80, de nieuwe «bevrijde» literatuur, toneelstukken, televisieprogramma's, musicals, enz. schokten de kunstenaar . In de jaren 90, wonend in België werkte ze met andere thema's als seksisme bij vrouwen, migratie of het broeikaseffect.
Tegenwoordig reist de kunstenaar tussen de twee landen. In meer contact met de Argentijnse natuur toont haar werk een meer gepassioneerde interesse in de sierlijke yungas van Tucumán. Die veranderingen in haar leven kunnen worden geïnterpreteerd in de gepresenteerde werken van de show.
Ze studeerde af in de Master in Fine Arts, met specialisatie in Painting, in de Kunst Faculteit , aan de Universiteit van Tucumán, Argentinië, in 1987. Ze werkte aan het project "Surco", een experiment van kunst in de natuur, in het noordwesten van de Argentijnse Andes. Van 1985 tot 1987 was zij assistent-docent aan de Faculteit der Kunsten aan dezelfde universiteit. In 1988 ontving ze de prestigieuze Beurs van de National Arts Funds in Buenos Aires.
Sinds 1989 woont ze in België. In de periode 2003-2006 werkte ze in een sociaal-artistiek project: "Scratch", van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Ze gaf ook workshops bij S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst), Gent. Ze gaf masterclasses schilderen en tekenen in Gent (2006-2009). Van 2006 tot heden is ze resident artist bij Nucleo vzw (België). Vanaf 2008 volgt ze de Sculpture-specialiteit aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent, België. Ze was ook consultant voor de architectenstudio van Bob Van Reeth, in 2010 en 2014. Ze heeft haar werk gepresenteerd in tal van internationale projecten in Latijns-Amerika en Europa: groepstentoonstellingen, soloshows, kunstbeurzen, in verschillende culturele centra, musea, evenementen en openbare ruimtes.
Enkele internationale projecten en tentoonstellingen zijn: Splav Meduze - Curator Marko Stamenkovic in het Centrum voor Hedendaagse Kunst, Celje (2009) Slovenië; De Collectie - curator Philippe van Cauteren, directeur van het Stedelijk Museum voor hedendaagse kunst in Gent; CC TEN NOYE, soloshow, Brussel (2010). Haar video-performance 'Desierto de los destinos' werd gepresenteerd in het LAKMA Museum in Nederland (2011). Ze heeft haar meest recente werken getoond in een installatie met fotografie, sculpturen, video en schilderijen, 'Stills and Movements', aan de Caermerkloster in Gent; De groepstentoonstelling De Connectie - Curatoren Alan Quireyns, directeur van Air Antwerpen, en Frederik de Preester, in Gent (2011). Ten slotte is ze uitgenodigd om deel te nemen aan het Artwiki van het Open Oproep project van de 7e Berlijn Biënnale (2012), met Curator Artur Zmijewski en Associate Curator Joanna Warsza.
Andere belangrijke groepstentoonstellingen in het Vlaams Parlement Brusselse Administratie / Ambassade van Argentinië (2013), "Marina Art" aan de Universiteit van Gent, Fort Napoleon, Oostende (2013), Museum Dhontd -Dhaenens (2014) in Deurle, "Iemand zoals jij" , Galerie Hommes Rotterdam (2014). BAD (Belgian Art and Design), K.V.D.M op Zebrastraat Kunstplataform 2016. Solo Show in Cecilia Jaime Gallery 2017.

Vanaf 2012 is ze oprichter-eigenaar / curator van Cecilia Jaime Gallery.

 

Facebook Event