eric vande Pitte : 'Le journal intime de Marcelle'

zo 13.05 - zo 17.06.2018

Galerie Pinsart
Genthof 21
8000 Brugge

website: www.pinsart.be

Foto: eric vande Pitte: Marcelle invite à la danse

 

eric vande Pitte
"Le journal intime de Marcelle" (tekeningen)

Vernissage op zondag 13 mei
Inleiding om 15u door Hans Vandevoorde
(prof. Nederlandse literatuur VUB)

13 mei t/m 17 juni 2018
vrij-zat-zon 14-18u


 

In zijn werk confronteert eric vande Pitte de huidige samenleving met zijn kindertijd. De jaren ‘50 met als hoogtepunt Expo 58, stonden volledig in het teken van het vertrouwen in vrijheid en vooruitgang van een glansrijke toekomst.

Hij leerde de Franse taal met de zinnetjes: “Papa fume sa pipe dans son fauteuil. Maman est dans la cuisine. Elle fait de la soupe”. Het gezin was de hoeksteen van de maatschappij. Het toen bestaande maatschappijbeeld kreeg zijn bevestiging in de schoolboekjes. “Paul est un garçon” en “Marcelle est une Fille” worden de titels van zijn tekeningen.

De kern van de huidige tentoonstelling is het dagboek van Marcelle, een aantal kleine werkjes die gemaakt werden op pagina’s van een oude Franstalige poëziebundel. Eric heeft zich af en toe laten leiden door de bestaande gedrukte titels, soms worden er bij de tekeningen passende titels verzonnen.

Wat we vooral ontdekken in het werk van eric is een grenzeloze stroom van inspiratie en variatie. De werken zijn een gretig onderzoek naar de aard van het papier, door de tijd en de omgeving aangetast, maar vooral een onderzoek naar tekenen met potlood op zich.

De tentoonstelling is een interessante reis geworden langsheen de gebeurtenissen van de twee hoofdrolspelers, Paul en Marcelle.

www.eric-vandepitte.be