Joke Raes @ Van Abbemuseum

za 20 - zo 28.10.2018

Van Abbemuseum B1
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
NEDERLAND

website: www.vanabbemuseum.nl/programma/programma/ddw-behind-shiny-glazing/

DDW: BEHIND SHINY GLAZING

Door Creative Residency In Arita
 
 
Zes internationale ontwerpers en kunstenaars hadden de mogelijkheid om vrijelijk met porselein te werken in de Japanse gemeente Arita, tijdens een verblijf van drie maanden. Verspreid over 2017 en 2018 hebben ze unieke projecten ontwikkeld, in samenwerking met verschillende hooggekwalificeerde pottenbakkers. Achter glanzend glazuur worden de resultaten getoond; van onbewerkt porselein, pigmenten en glazuurmonsters tot mallen, eindproducten en hulpmiddelen.

Arita's porseleinproductie is verdeeld over lokale ambachtslieden, die gespecialiseerd zijn in één stap van het proces, zoals het maken van de klei, de mallen, het groene aardewerk of het glazuur. Ten slotte schildert, glazuurt en vuurt de pottenbakker het product af in zijn of haar eigen oven. Als de kunstenaars en ontwerpers arriveren en samenwerken met de ambachtslieden, zorgt de uitwisseling van hun professionele kennis en verschillende perspectieven voor onconventioneel onderzoek en objecten. De ambachtslieden worden uitgedaagd door de voorstellen die zij ontvangen en ze vinden altijd een manier om de ideeën op de best mogelijke manier te realiseren. Aan beide zijden worden creatieve en technische grenzen verlegd.

Het programma startte in juni 2016 op basis van een overeenkomst tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Nederlandse ambassade in Tokio en de Saga Prefecture.

DEELNEMENDE VIDEOMAKERS

Aliki van der Kruijs (Nederland), Helen Frik (Nederland), Joke Raes (België), Guanlin Wan (China), Yiannis Ghikas (Griekenland), Bas van Beek (Nederland), Tilmann Meyer Faje (Nederland)

LEZING

Datum: 24 oktober 2018
Tijd: 15:00 - 16:30
Sprekers: Aliki van der Krujis, Koji Fukuda (Fukusen gama uit Arita, Japan)
Plaats: Van Abbemuseum

MADE BY RAIN WITH JAPANESE CRAFTSMANSHIP 

Aliki van der Kruijs heeft dit thema eerder onderzocht in haar doorlopende textielproject 'Made by Rain', waarin patronen zijn gebruikt, die zijn vastgelegd in de vorm van inkepingen die zijn gecreëerd door echte regenbuien. In Arita onderzochten Aliki en haar pottenbakkerspartner Fukusen Gama hoe een bescheiden patroon op het porselein kan worden bereikt via het gebruik van echte regen in combinatie met verschillende experimentele stadia van beglazing. Na veel inspanning vonden ze eindelijk een productieve manier om de gewenste regenpatronen te creëren. Tijdens de lezing wordt een inkijk gegeven in het project en het productieproces, met aanvullingen in de vorm van verhalen van achter de schermen van Aliki en Fukusen Gama.

SPONSORS EN SAMENWERKINGSPARTNERS 

Dit programma is georganiseerd door Saga Prefecture en wordt gesponsord door het Mondriaan Fonds, Fonds Creatieve Industrie. Het is in samenwerking met de Nederlandse Ambassade Tokyo en wordt ondersteund door Saga Ceramic Industrial Association, Saga Ceramic Wholesalers Association en Saga Ceramic Research Laboratory.

ONTWERP EN PLANNING

Het tentoonstellingsontwerp is gemaakt door Tijmen Smeulder en het grafisch ontwerp door Sebastian Fehr. De planning en regie door Creative Residency In Arita.