Joke Raes : : Hermetische Zwart, group exhibition

zo 18.11.2018 - zo 27.01.2019

Gallery De Mijlpaal
Brugstraat 45
3550 Heusden-Zolder

Opening 18.11.18 / 16 O'Clock


Artists: Warner Berckmans, Karin Borghouts, Eduardo Chillida, Stijn Cole, Peter De Koninck, Bert De Leeuw, Peter Deleu, Frederik De Wilde, Trees De Mits, Dave Donné, Eugène Dodeigne, Nick Ervinck, Frits Jeuris, Lore Langendries, Bart Lens, Jeroen Maes, Jorge Manilla, Joke Raes, Mireille Robbe, Thomas Ruff, Englebert Van Anderlecht, Ann Van Hoey, Filip Vervaet, Karen Wuytens, e.a.

Information (NL)​
In de donkerste periode van het jaar is de tentoonstelling Hermetisch Zwart een vertolking van wat zich op de einde van het jaar afspeelt in de natuur. Niet alleen de nachten maar ook de dagen zijn donker, duister, geheimzinnig, kil en onherbergzaam.

Dit ontoegankelijke en beangstigende beklemming laat diverse kunstenaars twijfelen over de betekenis en de zin van ons bestaan. Melancholie en angst worden door hen vertaald naar artefacten in donkere materie. Maar kunstenaars kijken verder dan dat: ze weten ook dat elk einde een nieuw begin betekent. ‘Hermetisch zwart’ verwijst naar de fase van alchemie waarin alles verkoold raakt, al het bestaande – het oude, ontoegankelijke en hermetische – raakt opgelost, en nieuwe mogelijkheden bieden zich aan.

De kunstwerken tonen de weg: er ontstaat door de confrontatie met de donkere zwartheid een nieuw perspectief, diepere lagen en betekenissen. Als toeschouwer word je uitgenodigd om mee in deze zoektocht te stappen.

Een bijzondere selectie van een 20-tal internationale en nationale kunstenaars, een 60 tal werken in totaal, laten de bezoeker stilstaan bij materie en bestaan. Op vraag van De Mijlpaal creëerde heel wat kunstenaars speciaal nieuw werk voor de tentoonstelling, die naast hedendaagse kunst ook diverse designobjecten omvat. Verkoolde juwelen van Jorge Manilla, deepspace foto’s van Thomas Ruff, fragiele objecten van Ann van Hoey en Jeroen Maes, beelden van Nick Ervinck, Filip Vervaet of Joke Raes of intense murale werken van Englebert Van Anderlecht of Eugène Dodeigne. De duisternis inspireerde ook Bart Lens en Frits Jeuris tot nieuwe ruimtelijke objecten of stimuleerde het onderzoek van Frederik De Wilde naar het ‘zwartste zwart’.