Constant Permeke, Kermis, 1921, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, (c) www.lukasweb.be, Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens

Carlos Caballero @ Feast of Fools. Bruegel herontdekt

zo 07.04 - zo 28.07.2019

Kasteel Van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek (Lennik)

website: www.kasteelvangaasbeek.be/nl/evenementen/91/feast-of-fools-bruegel-herontdekt

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Bruegel, inspirator

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.
Bruegel, het grote misverstand
De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius De Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave Van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix, en George Grosz.

Bruegel, vandaag

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. In samenwerking met curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eeneman werd aan een reeks kunstenaars gevraagd om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Deelnemende kunstenaars zijn Lázara Rosell Albear, Kasper Bosmans, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Daniel Buren, Carlos Caballero, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Jimmie Durham, Christoph Fink, Jan Van Imschoot & Sam Samiee, Bart Lodewijks, Hana Miletić, Yola Minatchy, Elisabeth Ida Mulyani, Honoré d’O, Ornaghi & Prestinari, Jonathan Paepens, Emmanuelle Quertain, Kurt Ryslavy, Pascale Marthine Tayou, Grazia Toderi, Yurie Umamoto, Birde Verheerswynghels, Peter Verhelst & Anneleen Boehme, Gosie Vervloessem en Gilberto Zorio. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Mario Merz, Panamarenko en Franz West.
Ook Studio Job creëert voor deze expo een nieuwe sculptuur die refereert naar de papkom die te zien is op verschillende van Bruegel’s feestelijke taferelen.

Bruegel, wereldwijd

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meeste creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelen een video-installatie met Virtual Reality-brillen, die een interactief en immersief contrapunt vormt bij het tentoonstellingstraject. Rimini Protokoll focust op ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op de tafels. In de 21e eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. De bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld waarin mensen voor ons werken, ver weg van onze keukens: van Rungis, vlakbij Parijs – de grootste voedselmarkt ter wereld – tot een reusachtig slachthuis in Beieren of plantages in Almeria, waar migranten tomaten, paprika’s, komkommers en courgettes oogsten, als slaven van de 21e eeuw.

Met de steun van

De tentoonstelling Feast of Fools. Bruegel herontdekt kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die Feast of Fools. Bruegel herontdekt steunt.

Openingstijden

Van 7 april tot en met 28 juli 2019
Dagelijks van 10 u. tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.)
Maandag gesloten
Open op feestdagen

Prijzen

Feast of Fools-ticket: €15 (incl. kunst in Museumtuin)
Reductietarief en groepen (vanaf 10): €14 p.p.
- 18 jaar: €2
- 7 jaar: gratis

Reservaties

Online tickets vanaf november 2018 op www.feastoffools.be 
Bezoek met gids reserveren kan door min. 2 weken op voorhand een e-mail te sturen naar bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be 
Trade contact: Nancy Verhulst, bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be, T +32 (0)2 531 01 44