Kristof Meers op AM·BI·ANCE (Fr) v omgeving met betrekking tot de sfeer

ma 13 - za 25.03.2006

Een project van Peter Geeraert, Kristof Meers en Maarten Van Luchene in het productiehuis van Kunstencentrum België
TOONMOMENT
vrij 17 & za 18 maart, 20.00u
vrij 24 & za 25 maart, 20.00u
Burgemeester Bollenstraat 54-56
3500 Hasselt
Kunstencentrum België

auteur: Kristof Meers

website: Kristof Meers" target="_blank">Kristof Meers

We willen niet uitgaan van het klassieke tentoonstellingsgegeven waar reeds bestaande kunstwerken in een ruimte geplaatst worden. Het is voor ons belangrijk om te vertrekken van de aanwezige ruimte zoals ze zich aan ons voordoet op het moment dat we haar betreden; als een “naakte” ruimte. Dit geeft ons de vrijheid om intens om te gaan met de ruimte én om in te spelen op elkaar als individuele kunstenaars. Wat uiteindelijk zal voortvloeien uit dit project is ons onbekend. Het kan resulteren in een aantal zelfstandige, individuele werken, een gemeenschappelijk (afgewerkt) kunstwerk, een woekering van beelden,…

Als toeschouwer is dit kunstproject niet evident. Enerzijds moet de toeschouwer de ruimte betreden met de gedachte dat de werken ontstaan zijn in de beschreven situatie. Anderzijds maakt de toeschouwer deel uit van het project door op zijn manier betekenis te geven aan wat gaande is in de ruimte. Het is zo dat hij deel uitmaakt van de ambiance.

'Ambiance' in het Frans verwijst naar een sfeer of een atmosfeer die een product of constructie is van de aanwezige levende (en niet-levende) elementen en tegelijk die levende nomadische elementen stimuleert om de 'ambiance' te bestendigen. De 'ambiance' is geen moment, het is iets waarin je opgenomen wordt en waaraan je mee vorm geeft tot die 'ambiance' uiteenvalt.

Eric Rosseel: 'Monaden, nomaden en pelgrims'