© Eline Vansteenkiste - tekening, 2018

Eline Vansteenkiste : : Velodrom

zo 10.03 - zo 14.04.2019

Cultuurcentrum Zwaneberg
Cultuurplein 1
2220 Heist-op-den-Berg

website: www.zwaneberg.be/velodrom

De drie winnaars van de kunstwedstrijd ‘abstracte schilderkunst’ 2018 maken samen een tentoonstelling.

Eline Vansteenkiste (°1991) en komt uit Gent.

Om haar werk op te bouwen maakt ze gebruik van specifieke voorwaarden. Anekdotes en verhalen verweven met gevonden voorwerpen die haar worden aangereikt, vormen de ‘opdrachtgevers’ voor haar werken. De beelden die hieruit ontstaan, worden op hun beurt opdrachtgever voor nieuwe werken. Eline krijgt hierdoor de kans om via haar werk in conversatie te gaan met zichzelf en de ander.

In 2014 behaalde Eline haar master in de Interieur Architectuur aan KULEUVEN Architectuur campus Sint-Lucas te Gent vervolgens studeerde ze verder en in 2017 voltooide ze eveneens in Gent aan LUCA School of Arts haar master in de Vrije Beeldende Kunsten.

Evelyn Vanoverbeke (°1991) en komt ook uit Gent.

Moet een schilderij altijd vlak zijn? Deze vraag vormt basis voor het werk van Evelyn Vanoverbeke.  Een schilderij wordt een sculptuur en zoekt zo de grens op tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Evelyn gebruikt kleur die door gelaagdheid een driedimensionaal karakter krijgt. De randen van het schilderij worden extra benadrukt door kaders die het abstracte beeld vervormen of waarbij de klassieke elementen van het schilderij, zoals spieraam, kader en canvas betrokken worden. Evelyn zorgt ervoor dat de ruimte rondom een deel wordt van het beeld. Kaders worden sokkels, de letterlijke drager van een object.

Marc De Proost (°1953) en komt uit Oelegem.

Het zoekproces en het abstract omgaan met de parameters van de schilderkunst  vormen voor Marc de voornaamste uitdaging.    Zowat alles kan dienen als opstap naar een creatief proces: zelfgemaakte foto’s, een reisanekdote , een krantenartikel, internet…   De kunstenaar varieert het kleurgebruik met transparante en dik aangezette lagen, met contrasten van licht en donker, van hectische verfstreken met een rustgevend vlak. Herkenbaar is het spanningsveld tussen de intuïtieve handeling en de gecontroleerde opbouw.  Al deze parameters maken dat de werkwijze waarop het beeld tot stand komt even belangrijk is als het eindresultaat zelf. Marc volgt de specialisatiegraad schilderen en het projectatelier aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Lier.

 

Vernissage op zondag 10 maart 2019 tussen 15 en 18 uur

De tentoonstelling is vrij te bezoeken. Op maandag, dinsdag en vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag van 9 tot 20 uur, donderdag van 13 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 14 tot 17 uur.