Corry Vandermassen @ Listen to me

za 13.04 - zo 05.05.2019

Cochlea-site
Zebrastraat 32
9000 Gent

website: www.listentome.be

Listen to Me — Sounds like Silence, Looks like Tinnitus

 

Het kunstproject Listen to Me vertrekt van de hersengeluiden die personen met een tinnitus aandoening ervaren, waarbij stilte een essentiële ingredient van de tentoonstelling is.

Iemand met tinnitus of oorsuizen "hoort" een pieptoon, ruis, krekels, klokken en/of andere geluiden die er in werkelijkheid niet zijn. Het risico op tinnitus neemt toe met het ouder worden, maar ook steeds meer jongere mensen kampen ermee. Globaal komt storende tinnitus gemiddeld bij 17% van de bevolking voor. Hoewel de aanzet doorgaans in het oor te vinden is, ontstaat de tinnitus zelf in de hersenen.

Listen to Me is géén sensibiliseringscampagne tegen lawaai-overlast. Met een speciaal ontwikkeld programma en synthesizers werden de geluiden die deze personen "horen" via methodologische dialoog gerecreëerd. Deze geluiden kunnen beluisterd worden door de bezoeker en werden aangeboden aan kunstenaars als vertrekpunt voor hun werk. Voor het inhoudelijk en wetenschappelijk onderzoek werd er beroep gedaan op instellingen, onderzoekscentra, psychologen en neurologen.

De werken te zien en te horen op de tentoonstelling laten de bezoeker de subjectieve ervaring van de patiënt ervaren. Hiervoor werd aan een selectie van internationale kunstenaars uit diverse disciplines gevraagd om werk te maken. Met Installatie, beeldende kunsten, sound-art, performance en sci-art komen de klankeervaringen, de gemoedstoestand en de psychologische gevolgen voor de lijder en zijn omgeving tot artistieke expressie.

Kunstenaars:
- Adam Basanta (CA)
- Heide Bertram (DE)
- Peter Beyls (BE)
- Joris Blanckaert (BE)
- John Cage Trust (VS)
- Ruth Devriendt (BE)
- Philippe Druez (BE)
- Einstürzende Neubauten (DE)
- Pierre Huyghe (FR)
- Robert Rauschenberg (VS)
- Corry Vandermassen (BE)
- Yves Velter (BE)

Vernissage : zaterdag 13 april van 14 tot 18u
Live performance en uitvoering 4'33" van John Cage
Finissage: zondag 5 mei van 14 tot 18u
Live performance met synths

Openingsuren:
- Zaterdag en zondag van 11:00 tot 18:00 uur
- Woensdag van 13:00 tot 17:00 uur
- Donderdag van 19:00 tot 22:00 uur
- Andere dagen: op reservatie voor individuen, groepen en scholen