Tim Onderbeke : : Booklaunch Labyrinth

zo 29.09.2019

Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14
9831 Sint-Martens-Latem

website: www.museumdd.be/nl/book-launch/

Labyrinth - Tim Onderbeke

Welkom in MDD op zondag 29 september 2019 met inleiding om 13:00 door grafisch ontwerper Luc Derycke gevolgd door een informele drink.

Het boek zal gepresenteerd worden met een ruimtelijke installatie van Tim Onderbeke tijdens de finissage van de tentoonstelling Schöne Sentimenten. (Het museum is gratis te bezoeken TUSSEN 13:00 EN 17:00).

EEN BOEK ALS TENTOONSTELLING

Een bijzonder boek als tentoonstelling met foto's van kunstenaar Tim Onderbeke (°1983) van de architectuur van Alfons Hoppenbrouwers, Juliaan Lampens, Paul Felix, Paul Meekels, Jul De Roover, Jan Tanghe, Lode Wouters, René Daniels, Victor Bourgeois en objecten en sculpturen van Roger Bonduel.

DECONSTRUCTIES VAN EEN IDEAAL

Na het afwerken van een reeks foto’s over Brutalisme in opdracht van een Belgisch magazine bleef Tim Onderbeke (°1983, Gentbrugge) met een ­ongenoegen zitten.

“Wat is de intentie van een gebouw? Wat betekent de symbiose van het functionele en de esthetiek ­beïnvloed door zijn tijd en welke invloed heeft dit op het het landschap zoals we het vandaag kennen?
Het ene gebouw is al wat meer getekend door de anarchie dan het ander.”


De beelden die Onderbeke maakte lijken deconstructies van een ideaal. Ze voelen aan als teksten van dichters maar dan in vorm.
Tim Onderbeke probeerde zijn foto’s op dezelfde manier te behandelen als zijn beeldend werk en bij het trachten te begrijpen van wat hij had gemaakt, liet hij zich bijstaan door teksten van o.a. Georges Bataille en Le Corbusier.
           
Het fotograferen van deze gebouwen bracht hem tot het inzicht dat de tijd die het gebouw heeft getekend meer vertelt over hem als beeldenmaker dan over de architectuur zelf.
 
Bij het maken van dit boek ging Onderbeke een eerlijke dialoog aan met wat is overgebleven van de ontwerpplannen van deze architectuur. Om het boek in te leiden nodigde hij Veronique Boone (Faculteit Architectuur ULB) uit om hem te interviewen. Het gesprek resulteerde in een tekst waarin de kunstenaar de gefotografeerde architectuur in vraag stelt en ­Veronique zijn bedenkingen weerlegt aan de hand van haar jarenlange ervaring binnen de academische wereld.

s de finissage van de tentoonstelling Schöne Sentimenten. (Het museum is gratis te bezoeken tussen 13:00 en 17:00). een informele drink♦︎Het boek zal gepresenteerd worden met een ruimtelijke installatie van Tim Onderbeke tijdens de finissage van de tentoonstelling Schöne Sentimenten. (Het museum is gratis te bezoeken tussen 13:00 en 17:00).