© Luc Peire

Workshop: de do’s en don’ts van het kunstarchief — door CKV

wo 29.01.2020

Kunsthal Gent
Lange Steenstraat 14
9000 Gent

website: https://www.facebook.com/events/2692202004193825/

NUCLEO en CKV - Centrum Kunstarchieven Vlaanderen presenteren: HET KUNSTARCHIEF — een workshop door Jan Stuyck; medewerker van het CKV.

Max 20 personen, duur: 90 min
Inschrijven: bit.ly/2tJ2JGG


Concept
---------
Een archief is voor een kunstenaar van fundamenteel belang, of hij er nu bewust mee bezig is of niet. In een archief komt de meest uiteenlopende informatie samen. Dit kan gaan van beelden en teksten die inspiratie bieden, tot foto’s, correspondentie en een inventaris/overzicht van zijn of haar kunstwerken, facturen en e-mailverkeer. Zowel fysieke, papieren documenten als digitale bestanden maken deel uit van het archief. Bovendien zijn deze documenten onlosmakelijk verbonden met de kern van de artistieke praktijk: de kunstwerken zelf.
Wat kan van belang zijn om bij te houden, en waarom? En op welke manier kan je documenten het beste bewaren? Het Centrum voor Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) biedt een introductie tot de do’s en don’ts van het archiveren en biedt handige en eenvoudige methodes om zelf aan de slag te gaan.

Praktisch
----------
De workshop rond archivering bestaat uit een introductie tot het hoe en het waarom van archiefvorming en archiefbeheer.
Vervolgens gaan we aan de slag om samen de mogelijk stappen tot archiefzorg te formuleren en uit te proberen. We tonen met praktische voorbeelden en situaties hoe je een kunstarchief kan bewaren, sorteren, beschrijven en ontsluiten om het toegankelijk te maken voor anderen. Daarbij kijken we ook naar enkele geslaagde projecten.
Aantal deelnemers
-------------------
Maximum 20 deelnemers. De introductie is toegankelijk voor alle leeftijden en ongeacht de artistieke praktijk: van sculptuur, schilderkunst en fotografie tot performance, videokunst en installatie. We behouden graag ook tijd voor vragen en antwoorden van deelnemers, om ervaringen uit te wisselen, en stimuleren een groepsgesprek.

 

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/2692202004193825/

Het CKV werd opgericht in januari 2019 en is een centrale hub voor de gedistribueerde zorg voor kunstarchieven en nalatenschappen. Meer info over CKV? Zie Instagram of Facebook: @ckvcentrum

Met dank aan Kunsthal Gent.