12 mei 2021 — UFO Symposium Ruimte voor kunstenaars in de stad

ma 12.04.2021

UFO, de koepel van atelierorganisaties AAIR, Cas-co, De Tank, Level Five, NUCLEO en Vonk — nodigt u van harte uit voor het online symposium ‘Ruimte voor kunstenaars in de stad’. Registreer voor deelname.

website: www.us02web.zoom.us/webinar/register/WN_cOkI3Sc9TZOH_EwBHB5IOw


Symposium
12 mei 2021 — 13:00 > 15:00
Een gemodereerd online panelgesprek gevolgd door vragen van het publiek. Neem deel door je te registreren via deze link.

In de meeste steden, groot of klein, wordt ruimte voor degenen die minder bemiddeld zijn steeds schaarser. Kunstenaars komen voor een betaalbare werkruimte vaak terecht in een carrousel van tijdelijk gebruik waarvan de termijnen steeds korter lijken te worden. Ook atelier organisaties botsen op deze limieten en kunnen moeilijker betaalbare ateliers bieden aan kunstenaars.

Samenwerking met overheden lijkt daarom van steeds groter belang om ruimte te kunnen waarborgen, maar de huidige tendens in veel steden is om maatschappelijk vastgoed op de markt te brengen. Dit helpt op de korte termijn om financiële tekorten te dichten of overheden meer wendbaar te maken in moeilijke tijden, maar eens vastgoed op de markt komt is het moeilijk om dit opnieuw voor een maatschappelijke functie beschikbaar te maken.

Van onderuit worden er alternatieven ontwikkeld door kunstenaars en organisaties die het initiatief nemen om ruimte te vrijwaren van marktmechanismen via coöperatie en verbeelding. Wat zijn de ruimtelijke tendensen waar kunstenaars in verwikkeld zijn geraakt de afgelopen jaren? Welke alternatieven hebben zij ontwikkeld om hier tegenwicht aan te geven? Wat is de plek en rol van de kunstenaar in de stad?


SPREKERS
Elke Desutter (Kunstenaar en coördinatrice De Tank, Brugge)

Joram Kraaijeveld (PlatformBK en Geen Stad Zonder Kunst)

Peter Vanden Abeele (Gents stadsbouwmeester)

Gosie Vervloessem (Kunstenaar en actief in SOTA)MODERATOR

Bent Van Looy

*


Een initiatief van UFO, de koepel van atelierorganisaties AAIRCas-co, De Tank, Level Five, NUCLEO en VONK. Met steun van Kunstwerkt in het kader van Atelier in Beeld.