Brantt 'launched', Oude Kerk, Vichte

vr 19.05 - ma 05.06.2006

Vernissage: vrijdag 19 mei 2006 om 20u
Oude Kerk, Kerkdreef te Vichte

Te bezichtigen tijdens het weekend en op Pinkstermaandag 5 juni 2006
telkens van 14u tot 18u.

De Oude Kerk van Vichte ligt op 2 km afstand van de E17, afrit nr. 4 (Deerlijk)

auteur: Brantt

website: Brantt" target="_blank">Brantt

Van vrijdag 19 mei 2006 tot maandag 5 juni 2006 loopt in de Oude Kerk van Vichte een tentoonstelling met schilderijen van de jonge kunstenaar Brantt.

Na de recente solotentoonstelling 'In-Between' in de Norbertijnerkapel te Gent volgt 'Launched', een nieuwe expositie waar men het werk van de beeldend kunstenaar kan beleven en ontdekken.

De werken van Brantt zijn vooral teruggebracht tot vormen, die ontleend zijn aan architecturale vlakverdelingen.
Als Meester in de Grafische Vormgeving vervolledigde Brantt z’n studies Schilderkunst aan de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst Sint-Lucas, Gent. Vooral de sfeer van z’n humaniora-opleiding ‘Architecturale Vorming’ is een constant gegeven dat in zijn oeuvre terugkeert. Ieder werk is een zoektocht naar een nieuwe ruimte en omgeving, zoals de kunstenaar deze ziet en beleeft in het schilderij. De architectuur en z’n omgeving wordt eerder aanzien als een speelplaats van de verbeelding.
Op een spontane, directe en speelse manier wordt door middel van vlak en kleur gezocht naar de uitzuivering van z’n thema. Vlakken tekenen zich af in vrije en kleurrijke composities, waarbij hierin heel vaak het gebruik van materie een belangrijke rol speelt. Soms worden er door een mengeling van olieverven met colle carrelage kleurrijke pasta’s gecreëerd, die gelaagd op de werken worden aangebracht, afgehaald, heraangebracht,… Dit proces van aanpassen, zelfcorrectie en overschilderen maakt het voor de kunstenaar net zo boeiend. Door de vele processen ontstaat er een soort van dialoog tussen het werk en de kunstenaar, een vorm van communicatie waarbij na iedere aanbreng van de schilder een antwoord van de materie volgt. Telkens is het werk een experimentele zoektocht naar een persoonlijke stijl en zeker niet onbelangrijk is de actie die hierbij gepaard gaat. Het doen, beleven is een enorm belangrijk gegeven. Met een grote gedrevenheid en expressieve kracht worden de werken zowel vertikaal als horizontaal bewerkt en via uitsparing van bepaalde delen spelen zowel de drager, alsook de aanzet van het werk gewillig mee.
De kijker is er zich van bewust dat de oppervlaktekleur in feite is samengesteld uit vele lagen verschillende kleuren. Dit besef wordt nog groter door de drippings aan de zijkant van het werk en hier valt duidelijk af te lezen hoe vaak het werk werd overschilderd om tot een gewenst resultaat te komen.
Telkens gaat de creatie, het onderzoek verder op een volgend werk, soms met een andere aanpak, een andere formele structuur, meer geabstraheerd, ... of een ander kleurgebruik.

De tentoonstelling wordt voorafgegaan door een vernissage op vrijdag 19 mei 2006 om 20u.00 en is daarna gedurende drie opeenvolgende weekends te bezichtigen op zaterdag en zondag, alsook Pinkstermaandag 5 juni 2006, telkens van 14u.00 tot 18u.00 in de Oude Kerk, Kerkdreef te Vichte.

De Oude Kerk van Vichte ligt op 2km. afstand van de E17, afrit nr.4 (Deerlijk/Harelbeke).
Vanaf deze afrit is de locatie gemakkelijk te bereiken. Volg richting Vichte, aan de tweede lichten sla rechts af (Beukenhofstraat), daarna eerste straat links (Kerkdreef) en vervolgens aan de T-splitsing terug naar links.