Sam Eggermont : : The Culture Club

za 19.02 - zo 27.03.2022

Cultuurhuis Merelbeke
Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke

website: www.sam-projects.be

De artistieke praktijk van de Merelbeekse kunstenaar Sam Eggermont is ongedwongen divers. Poëtische ensembles van film, fotografie, tekeningen, objets trouvés, performances en acties kenmerken het scherpzinnige en gevatte oeuvre van de afgelopen tien jaar. 


Aan de basis van die ogenschijnlijke pluraliteit ligt echter een eenduidige insteek: een doorgedreven interesse in de politieke realiteit ingebed al haar fragiliteit, complexiteit en humaniteit. De cultuur- en wereldgeschiedenis vormen de grote referentiekaders voor Eggermonts uiterst persoonlijke exploratie van het hier en nu. Zo worden, via de weg van het verleden, eigentijdse proposities over oost en west aan de kaak gesteld en referentiekaders aan het diggelen gebracht. Hij toont ons een abstract universum van geometrische vormen, lijnen en kleurvlakken. Het patroon, dat haar oorsprong kent in het oosten, werd binnen het westerse kunstdiscours lange tijd beschouwd als minderwaardig en decoratief, zonder enige spirituele of inhoudelijke betekenis. Dit ondanks het veelvuldige (en vaak zuiver vormelijke) gebruik ervan in de westerse cultuur met sporen tot op heden. 


Via een doorgedreven onderzoek naar religie, esthetica en architectuur wijst Eggermont ons op eeuwenoude resonanties tussen oost en west die omwille van politieke, economische of religieuze redenen doorheen de tijd worden weg gefilterd.