Cecilia Jaime : : I wish I was there

zo 05 - zo 12.06.2022

BLANCO
Coupure Rechts 308
9000 Gent

website: www.facebook.com/events/725042221849031/?post_id=725042235182363&view=permalink

Cecilia Jaime heeft een universele interesse in het landschap. Met roots in Argentinië, familie in Zwitserland en een galerij in Gent, waar ze binnenlandse en buitenlandse kunstenaars vertegenwoordigt, beweegt de kunstenaar zich voortdurend tussen culturen in. Vanuit dit transcultureel perspectief gaat Jaime aan de slag met diverse sites die ze zelf bezocht of kent via foto’s, video’s en/of verhalen. Haar oeuvre spreidt zich uit van Argentijnse en Vlaamse landschappen tot verborgen plekken in Bourgondië en Lombardije.
Jaime schildert nauwelijks en plein air. Volgens de kunstenaar moet je ergens meerdere dagen verblijven om een plek in situ op doek te kunnen neerzetten. Niet evident dus wanneer je als kunstenaar op zoek bent naar landschappen waar mensen niet gemakkelijk bij geraken of niet bij blijven stilstaan. Deze “overbodige beelden van de wereld” maken voor Jaime wel degelijk het verschil.
Na een specifieke plek te hebben gevonden trekt Jaime zich terug in haar atelier. Hier vertrekt ze vanuit de indruk die de plek in kwestie op haar naliet. Het geschilderde landschap groeit uit de ervaring, de herinnering, de emotie van de kunstenaar en wordt op die manier verinnerlijkt. Wanneer we voor een landschap van Jaime staan zien we geen tastbare plek uit de realiteit, maar een innerlijke voorstelling die bestaat uit meerdere lagen. Rode kleurschakeringen geven de ochtendzon weer en reflecteren de zin in een nieuwe dag. Enorme groene varens duiden op tropische planten en doen denken aan de loomheid veroorzaakt door de hitte. Kleine vliegtuigjes gaan op in de grootsheid van de natuur en representeren tegelijkertijd de prominente aanwezigheid van de mens.
Cecilia Jaime creëert landschappen die gekleurd zijn door haar eigen culturele bagage, techniek en perceptie. Bovendien houdt ze deze taferelen niet voor zichzelf, maar deelt ze deze met ons zodat ook wij haar verfrissende blik op de wereld leren kennen.

Tekst geschreven door Ine Engels / Cecilia Jaime