Hedwig Brouckaert & Alexandra Leyre Mein : : Spreekkamer

do 30.06 - zo 10.07.2022

J.B. Guinardstraat 8
9000 Gent
Open vr., za. & zondag
14 -18h & op afspraak

Curator: Ann Decaestecker

Vernissage donderdag
30 juni, 18 - 21h
Expo 1 - 10 juli 2022

Welkom op de tentoonstelling ‘Spreekkamer’ met werk van Alexandra Leyre Mein en Hedwig Brouckaert bij Poort 8 te Gent. De kunstenaars ontmoetten elkaar in 2016 in NYC, waar Leyre Mein enkele jaren woonde en werkte, en waar Brouckaert zich sinds 2011 gevestigd heeft.

De zware geluidsdichte deuren in de tentoonstellingsruimte van Poort 8 herinneren aan de tijd toen die als spreekkamer voor een cardioloog dienst deed. Beide kunstenaars refereren in hun werk naar het lichamelijke en de psychologische geladenheid ervan.

Hedwig Brouckaert werkt met beelden uit de massa media en refereert naar de vaak verwrongen boodschappen over begeerte en identiteit, maar transformeert het oorspronkelijke verhaal volledig. Haar werk speelt zich af in het spanningsveld tussen het heel functionele beginpunt van de beelden en het tactiele, abstracte resultaat van haar gelaagde bewerkingsproces. ’Peel - America’ is een serie werk collage reliefs op commerciële keramische en marmeren tegels, die omnipresent zijn in NYC als architectonische huid van de lobbies en subway tunnels waardoor miljoenen mensen zich dagelijks bewegen. Uit mainstream tijdschriften waar beelden van ‘whiteness’ overgeproduceerd zijn, snijdt ze de delen die huid afbeelden en lijmt deze in vele lagen op tegels tot een bas relief. Dan schuurt en snijdt ze erin tot de diepere lagen zich ontbloten. De huid pelt, vervelt, en toont nieuwe patronen die contouren en grenzen versmelten.

De indringende sculpturen van Alexandra Leyre Mein in ‘Spreekkamer’ verkennen het menselijk lichaam en geest, en onthullen de schoonheid en brutaliteit doorheen het etherische en het tastbare. Met een interpretatieve benadering bevraagt Leyre Mein het verstrijken van de tijd, herinneringen, dromen en emoties, en vormt ze levensgrote figuren rechtstreeks in Hydrostone, waarin ze gepolijste oppervlakken van marmer en spiegels, of roest verwerkt. Haar beeldhouwwerken worden gekenmerkt door de ontmoeting tussen organische structuren en zuivere, kristallijne vormen. Ze toont lichamen zonder gezichten, krachtige gezichten zonder lichamen, en mysterieuze maskers; het karakteristieke onafgewerkte aspect laat de toeschouwer toe het beeld verder in te vullen en te interpreteren.

Poort 8 organiseert evenementen waar kunstenaars op uitnodiging werk laten groeien of presenteren. Dit kan zowel beeldend, audiovisueel, als performatief werk zijn; het experiment wordt aangemoedigd. De kunstenaars worden uitgenodigd in dialoog te gaan met het huis, de bewoners, en de bezoekers. Poort 8 is een initiatief van kunstenaars Ann Decaestecker en Mathilde Strijdonk met als hoofdlocatie hun
thuis.

Voor meer informatie en afspraak: poort.acht@gmail.com 0497 31 28 54
Follow us: @poort_8 facebook www.poort8.be

Bios
Alexandra Leyre Mein (1979, Brussel) studeerde af als modeontwerper aan de Koninklijke Academie van Antwerpen voordat ze in 2008 overstapte naar beeldende kunst. Ze nam deel aan verschillende artist residencies over de hele wereld en haar werk werd internationaal getoond, onder andere in Parijs in Palais Iéna, in New York bij Anton Kern gallery NYC, New House for Contemporary Art, SVA Westside Gallery, in België bij Het Stuk Leuven, Atelier Jespers, Maison Particulière, Botanique en White House gallery. Haar sculpturen maken ook deel uit van grote privé collecties zoals Belfius Bank collection, Joshua Rechnitz , Collectie Servais Family, Collectie de Solages, Collectie Taittinger, etc.

Naast haar sculpturale praktijk ontwerpt ze decors en kostuums voor onder andere choreografen Damien Jalet, Erna Omarsdottir en Qudus Onikeku. Haar creaties waren te zien in het Louvre in Parijs, Melbourne International Festival, Tokyo International Arts Festival, Festival d'Avignon, Palazzo Fortuny.
www.alexandraleyremein.com
@alexandraleyremein

Hedwig Brouckaert (1973, Chile) behaalde een MFA aan de University of California, Davis, na een Master’s Degree in Beeldhouwkunst van Sint Lucas Brussel en een Postgraduaat van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Ze ontving verschillende beurzen van de Vlaamse Overheid, en fellowships van de Rockefeller Foundation – Bellagio (IT), Liguria Study Center Bogliasco (IT), Cité Internationale des Arts Paris, Hafnarborg Museum in IJsland, Yaddo (NY), Anderson Ranch (CO), Virginia Center for the Creative Arts, FLACC (BE), en de New York Foundation tot the Arts Immigrant Artist Program.

Haar werk wordt internationaal getoond, o.a. ’Re/pro/ducing Complexity’ in Museum Dhondt-Dhaenens (BE) en Städtische Galerie Villa Zanders (DE), VOLTA NY Jan Dhaese Galerie (2014 & 2018), Project:ARTspace (NYC), Transmitter Gallery (NYC) Murray State University (KY), McGlothlin Center for the Arts (VA), Bangkok Art and Culture Center (TH), en het Pallazo Vendramin Costa (Venice IT). Over haar werk
werd o.a. geschreven in de Brooklyn Rail, de New York Times, Blackbook, en KunstHart (BE). Brouckaert bereidt een solo tentoonstelling voor die op 4 september opent bij Galerie EL (BE).
www.hedwigbrouckaert.net
@hedwig_brouckaert