Gunther Moriau & Kaavous Clayton: IPS tento 08

zo 20.04 - zo 25.05.2008

Opening zondag 20 april 16:00
Dagelijks van 07.30 tot 23.00


International Press Store
bovenste verdieping
Rooigemlaan 501
9000 Gent
Meer info via ips.ruimte@gmail.com
of 0485-03.71.75 (Tuur Delodder)

auteur: Gunther Moriau

website: Gunther Moriau" target="_blank">Gunther Moriau

over IPS

IPS is een nieuwe tentoonstellingsruimte in Gent. Deze werd een jaar geleden opgericht door drie jonge kunstenaars;
Mathias Spriet, Tuur Delodder, Frances Berry en de eigenaar van de krantenwinkel International Press Store; Bert Schelfaut.
De tentoonstellingsruimte bevindt zich op het bovenste verdiep van de International Press Store in de Rooigemlaan 501.
IPS streeft ernaar om kwalitatieve projecten samen te stellen waarin de exposanten een grote vrijheid genieten.

De tentoonstellingen van het afgelopen jaar toonden een uiteenlopende mix van beginnende en meer professionele kunstenaars.
Daarnaast geeft IPS studenten van kunsthogescholen de kans om te experimenteren in een museale ruimte.

Vanaf 20 april loopt de nieuwe tentoonstelling met Gunther Moriau en Kaavous Clayton.

Gunther Moriau (B, °1975)

Woont en werkt in Gent. Hij studeerde Vrije Grafiek en Mixed Media aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Sinds zijn afstuderen in 2001, nam hij deel aan grotere en kleinere kunstprojecten en momenteel stelt hij tentoon in het Belvuemuseum te Brussel in de tentoonstelling M'as tu vu (tot 25 april).
Het werk van Gunther Moriau is gekenmerkt door een fascinatie voor objecten die dikwijls absurd aandoen, maar toch zeer herkenbaar zijn. Door voorwerpen, beelden in een andere context te plaatsen, ontstaat er een bevreemdend effect. Hij brengt dagdagelijkse beelden bijeen tot een surrealistisch toneel waarin we als toeschouwer dwangmatig naar een betekenis zoeken. Zo ontstaat een nieuwe visie om naar een object of een situatie te kijken; iedere toeschouwer geeft het werk vanuit zijn eigen leefwereld een andere betekenis.
Voor deze tentoonstelling maakt de kunstenaar in situ-werk dat gerelateerd is met de tentoonstellingsruimte; hij maakt gebruik van het feit dat de ruimte zich boven de porno-afdeling van een krantenwinkel bevindt. De bezoeker dwingt zich, ondanks een niet in te houden nieuwsgierigheid, naar de bovenste verdieping om daar met hun goedkope lusten geconfronteerd te worden. Naast collages, toont Gunther Moriau zeefdrukken en assemblages.
www.gunthermoriau.be

Kaavous Clayton (UK, °1972)

Woont en werkt in Norwich, East Anglia. Hij studeerde architectuur aan de Manchester Metropolitan University en Visual Studies aan de Norwich School of Art and Design. Kaavous stelde ondermeer tentoon in Dresden, London en Norwich. Naast zijn artistieke activiteit als kunstenaar gaat veel van zijn energie naar kunstondersteunende projecten. Zo was Kaavous in 2004 stichtend lid van "OUTPOST", een artist led space te Norwich.
Kaavous Clayton is als beeldend kunstenaar vooral begaan met gebruiksvoorwerpen. Door vervorming en hervorming wijzigt hij de mogelijkheden van het voorwerp. Met subtiele ingrepen maakt hij bruikbare voorwerpen onbruikbaar en vice versa. Tot voordien was dit heel dikwijls met meubilair. Deze keer neemt hij hét kunstenaars werktuig bij uitstek onder handen. Kaavous Clayton heeft voor deze tentoonstelling de klassieke vorm van potloden omvergeworpen.