Special OFFoff/Filmfestival

wo 08 - za 11.10.2008

Voor meer info: www.offoff.be
Kaarten voor één voorstelling kosten 7 euro of 5 euro (reductietarief), en kunnen ter plaatse gekocht worden.

auteur: Artcinema OFF OFF

website: Artcinema OFF OFF" target="_blank">Artcinema OFF OFF

Special OFFoff/Filmfestival
OFFoff – de Solist
Art Cinema OFFoff organiseert in het kader van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent het programma OFFoff – de Solist, een uniek experiment met beeld en muziek: gespreid over vier avonden treden 9 muzikanten met een live improvisatie in dialoog met de beelden van 9 filmmakers en kunstenaars.

Een traditionele filmzaal dompelt de toeschouwers onder in beeld en geluid om hen mee te sleuren in het verhaal van de film. OFFoff daarentegen onderzoekt de stroom van beeld en geluid binnen het medium zelf, in de eerste plaats door zich te concentreren op films die de narratieve traditie tussen haakjes plaatsen. Eén onderzoekspiste is het loskoppelen van de narratieve betrokkenheid van beeld en geluid. Regisseur en beeldend kunstenaar Dany Deprez ontwikkelde daartoe een spannend concept voor muziekvoorstellingen, waarbij solomuzikanten live improviseren bij experimentele films die speciaal voor de vertoningen werden gemaakt door hedendaagse filmmakers. Of de combinatie nu meditatief of explosief is, telkens genereren de voorstellingen een heel eigen intensiteit die verrassend sterk aanslaat bij het publiek.

Het oorspronkelijke opzet van OFFoff – De Solist past perfect in het thema van het Filmfestival: de impact van de muziek op film. OFFoff – De Solist heeft speciaal aandacht voor muziek met wortels in niet-westerse culturen, en heeft voor dit evenement een multicultureel team van muzikanten en filmmakers bijeen-gebracht.

Het programma werd samengesteld door curatoren Dany Deprez en Younes Zarhoni. Regisseur, beeldend kunstenaar en docent Dany Deprez ontwikkelde het concept van het solistenprogramma en selecteerde de kunstenaars voor het programma. De Marokkaans-Belgische zanger Younes Zarhoni trad reeds op in het solistenprogramma van het lenteseizoen 2008 in OFFoff. Dit keer brengt hij de muzikanten aan, en sluit hij zelf met een performance de special voor het filmfestival af.