Tinka Pittoors: WALD-HEIM

zo 11.01 - zo 22.02.2009

Opening zondag 11 januari om 11u door de heer Maxim Willems, Schepen van Cultuur in aanwezigheid van de kunstenaar.
WALD-HEIM: 11/01-22/02/2009
SEAS- Scharpoord Exprimental Art Space
Cultuurcentrum Knokke-Heist vzw
Meerlaan 32
8300 Knokke-Heist
info: 050/ 630 430
www.ccknokke-heist.be
maandag-zaterdag van 10u tot 18u, zondag van 10u tot 13u

auteur: Tinka Pittoors

website: Tinka Pittoors" target="_blank">Tinka Pittoors

Het oeuvre van Tinka Pittoors is zowel grafisch als sculpturaal. Tekeningen en objecten komen samen in fragiele, idiosyncratische installaties, waarin de architectuur van het landschap de innerlijke wereld en die van de inter-persoonlijke relaties reflecteert. Huizen, kastelen, tuinen, berglandschappen... tegelijkertijd weet Pittoors ze surrealistisch en toch herkenbaar te maken, als de droom die zo onaards kan zijn maar toch de onze is en daarom automatisch absoluut niet vreemd.
Tinka Pittoors maakt gebruik van verscheidene materialen die op kleine of grotere schaal verwijzen naar de semiotiek van constructiebouw en interieurarchitectuur: bakstenen en houten staketsels komen regelmatig terug, maar ook decoratieve materialen zoals gekleurd touw, garen en allerlei soorten textiel vormen de basisfiguren van haar praktijk. Daarbij worden de metaforen huis en huid subtiel met mekaar vervlochten. De spanning tussen interieur en exterieur, besloten huiskamers en weidse landschappen, het banale alledaagse en het grootse gevoel, het krijgt allemaal neerslag in werken zoals "domestic mountains",  "Elementary Domination", "Lifestyle Storage", "2006 et je me sens cathédrale".
Tekeningen nemen in deze installaties een bijzondere plaats in. Enerzijds zijn het objecten in hun eigen recht die in de composities een plaats innemen net als elk ander voorwerp. Anderzijds is het grafische aspect dat zo eigen is aan de tekening op zich, iets wat in de rest van dit werk wordt doorgetrokken. Een gelijkaardig ritme van kleur, lijn en figuren komt zowel in de tekeningen als in de sculpturen naar voor. Tekenen is voor een Pittoors een fysieke activiteit die voortvloeit uit een duidelijk plastische attitude: "Tekenen is gans je lichaam open gooien om door elke porie de wereld van een andere kant te bekijken op het blad voor je neus."

Nele Buys.