Winter 2009

ma 12.01 - di 31.03.2009

Art Cinema OFFoff
Begijnhof Ter Hoye
Lange Violettestraat 237
9000 Gent

info@offoff.be
Alle info: www.offoff.be

auteur: Art Cinema OFFoff

website: Artcinema OFF OFF" target="_blank">Artcinema OFF OFF

Winter 2009

Art Cinema OFFoff presenteert in januari een programma met erg uiteenlopende films rond het thema ‘bloed’. Van de strakke documentaire Le Sang des Bêtes (Georges Franju, 1949) tot transgressieve, rituele performances van onder meer Marina Abramovic. Bloed spreekt tot de verbeelding en krijgt magische connotaties toegedicht maar herinnert in de eerste plaats immers aan viscerale lichamelijkheid.

In februari richten we ons op helder ziende avant-gardisten die de toekomst van het medium hebben voorspeld. Visionaire films uit de jaren twintig van vorige eeuw worden afgewisseld met een documentaire van Werner Nekes over de oorsprong van het medium en de vroege technologische ontwikkelingen die aan de grondslag lagen van de cinema van vandaag. We starten deze maand echter met een greep uit het beste werk van het kortfilmfestival Kurzfilmtage Oberhausen uit de categorie Best of Artist Film & Video. Een unieke kans om kennis te maken met dit internationale filmfestival zonder de Duitse grens over te steken.

In maart werken we rond ‘portretten’. We kozen voor antropologische fascinatie, voor gelaagde uitdiepingen van personages en voor controversiële cinema die het lichaam portretteert vanuit een onverwachte hoek, met onder meer de beroemde cineast Takahiko Iimura. In het programma The Young and Beautiful staat een jonge experimentele filmmaakster centraal: Shelbatra Jashari. We spreken met Shelbatra over haar eigen werk en bekijken films van Maya Deren en Peter Tscherkassky die haar hebben geïnspireerd.

Het witte doek explodeert ook in OFFoff. In de muzikale cross-over programma’s van Dany Deprez gaan Aykut Dursen en Yves Sonderheim de strijd aan met elkaar op 30 januari en op 27 februari experimenteren Giovani Barcella, Lander Gyselinck en Dimitri Simoen op drums bij cinematics van Diederick Nuyttens.

Verder biedt OFFoff u ook een greep aan uit de super 8 filmcollectie van huisprojectionist David Hansenne. Hij presenteert de meest zonderlinge, fascinerende of grensverleggende beelden op een filmdrager die over heel specifieke modaliteiten beschikt.

Tot slot slaat OFFoff opnieuw de handen in elkaar met de universitaire bioscoop Film-Plateau voor een reeks meesterwerken op 35mm die de brug slaan van de historische avant-garde naar de klassieke filmcanon. Het programma is beschikbaar op www.film-plateau.ugent.be en op onze website.