De performer en het witte doek

do 30.04 - za 02.05.2009

Art Cinema OFFoff
Begijnhof Ter Hoye
Lange Violettestraat 237
9000 Gent

info@offoff.be
Alle info: www.offoff.be

auteur: Art Cinema OFFoff

website: Artcinema OFF OFF" target="_blank">Artcinema OFF OFF

De performer en het witte doek
OFFoff cross-over


OFFoff Cross-over is de overkoepelende term voor programma’s met interdisciplinaire filmexperimenten. De live experimenten met muzikanten, performers, woordkunstenaars, etc. vormen daar een onderdeel van. De basisgedachte hierbij is om film – een kunstvorm die zich in de tijd voltrekt – te laten interageren met anderekunstvormen die een verloop in de tijd kennen: muziek, dans, woord, etc. Belangrijk is telkens dat de artiest via improvisatie in dialoog treedt met de beelden op het witte doek.
Net als vorig jaar brengt Dany Deprez dit seizoen een performersessie in het OFFoff Cross-overprogramma, onder curatorschap van An Verstraete. Voor dansers ligt de uitdaging hier niet enkel in beweging, maar ook in het uitwerken van een concept. Op voorhand wordt beslist over de aard van de relatie tussen live beweging en beeld. Dat vormt het kader waarbinnen wordt geïmproviseerd. Ook voor het publiek biedt deze aanpak een nieuwe uitdaging: het moet zijn blik en aandacht tussen twee bewegende ‘impulsen’ weten te verdelen.

Programma
30 april 20.30 uur An Verstraete
1 mei 20.30 uur Juan Benítez Rodríguez
2 mei 20.30 uur Barbara Manzetti

An Verstraete (°1976) studeerde klassieke filologie, is al enkele jaren actief als performer, danser, choreograaf en sinds kort ook als auteuren regisseur. Ze werkte o.a. mee aan voorstellingen van Ruud Gielens(Revue en Het uur waarop we niets van elkaar wisten), het muziektheater Obsessieve verhalen van Alvaro Guimaraes en een performance van de Russische kunstenaar Aleksander Petlura. Uit haar rijk artistiekrepertoire vermelden we nog een dansduet voor de Kaaitheaterstudio’s,een performance voor het Happy New Ears festival in KC Buda i.s.m.Giovanni Barcella, het project Club Caval met Manah De Pauw voor de Kaaitheaterstudio’s en de regie van het muziektheater Mozes dat ze op de Brusselse scène bracht met Younes Zarhoni en LodeVercampt in 2008.

De Spanjaard Juan Benítez Rodríguez (°1975) studeerde hedendaagse dans in Las Palmas, Madrid en Barcelona met ondermeer MónicaValenciano, Olga Mesa en Carmelo Salazar. Hij stichtte met CarmeloFernández het dansgezelschap Elojodelafaraona, en creëerde en produceerde meerdere stukken: Do hens think? (1998), MaybeTomorrow (1999), La bodega de los feos (2001). Hij participeerde in Import-Export (2006/08) van Les Ballets C. de la B. en Koen Augustijnen,Territoires Intimes (2004) van Michèle Noiret, L’Art de la fuite (2003) van Rasmus Ölme & Max Cucarro en Brucelles (2000) van Karine Ponties. Sinds 2003 creëert hij onafhankelijk stukken, onder meer Tres Tratos (solo, 2005) en Construction ouvert (solo, 2008/09).

Barbara Manzetti kreeg de Belgische SACD prijs in 1996 voorTournejour. Sindsdien verliet ze begane paden van de artistieke creatie. Ze organiseerde OÙ NUL THÉÂTRE-THÉÂTRE met Sofie Kokaj, een semiclandestiene structuur van artistieke gebeurtenissen (beidendeden dit onder een pseudoniem: Tant de Roses en Transport Public).Het doel van Manzetti’s werk is de constructie van een ruimte waarbijde grenzen van representatie worden gezocht. Recentelijk werkte ze mee in projecten van Jennifer Lacy en Nadia Lauro, Nasser MartinGousset, Dora Garcia en Dominique Thirion. In 2006 was ze verbonden aan de Laboratoires d’Aubervilliers.