OFFoff - Internationaal Filmfestival van Gent

wo 07 - vr 09.10.2009

Alle info: www.offoff.be
Tickets zijn te koop via de festivalkassa's, via www.filmfestival.be , en in OFFoff.
Normaal tarief: 8,5 € per avond
Reductietarief: 7 € per avond

auteur: Artcinema OFF OFF

website: Artcinema OFF OFF" target="_blank">Artcinema OFF OFF

OFFoff - Internationaal Filmfestival van Gent
Focus: Azië

Sinds een aantal jaar brengt OFFoff binnen het filmfestival werk van hedendaagse experimentele filmmakers en cross-overexperimenten tussen film, dans en muziek. Dit programma wordt samengesteld op basis van het thema van het filmfestival. Met 'Azië', het thema van 2009, is OFFoff op zoek gegaan naar nieuwe en klassieke Aziatische experimentele films.

woensdag 7 oktober

20.30 uur (opgelet: programmawijziging!)
Kyung A Ryu (Korea) dans
Baudouin Dejaer, componist, viool, piano
Echo in the dreams
- confession II, video, 8'
- confession I, solo violin, 10'
- improvisation (Kyung: dans, Baudouin: piano), 20'
www.noodik.com


donderdag 8 oktober

20.30 uur
MahaWorks presenteert:
Lazara Rosell Albear (Cuba/België) drums, sho, shamisen, electronica, performance, video
Pak Yan Lau (Hong Kong/België) pianet, toypiano, effecten, stem
Nan-Ping Chang (Taiwan/België) fujara, klankschalen, chinese viool, stem, performance
Dark Speeches, 50’


vrijdag 9 oktober

20 uur - voorprogramma
Yves Sondermeier (Duitsland/België)
Documentaire over Mathieu Ha, 20’

20.30 uur
Spandau (Younes Zarhouni, Matthias Francisco Koole, Nico Sall)
Performance, 45’

22 uur
Mathieu Ha (Vietnam/Frankrijk)
Solo-optreden, 45’

23 uur
Arco Degurutini (Japan)
Solo-optredenYiphun Chiem, een jonge danseres en choreografe van Cambodjaanse afkomst, slaagt erin om met een mooie vanzelfsprekendheid traditionele dans, break, capoeira en kung fu te verenigen, dankzij een alomtegenwoordige humor, en een verbazende vaardigheid om de genreclichés te vermijden, (tenzij om ze te kijk te zetten). Yiphun Chiem over haar werk: “Met breakdance kan ik mijn innerlijke woede omzetten in een positieve energie. De oorlog in Cambodja heeft sporen nagelaten in mijn onderbewustzijn. Het podium laat me toe die interne spanningen uit te drijven.” (Door omstandigheden wordt de performance van Yiphun Chiem vervangen door een voorstelling van Kyung A Ryu en Baudouin Dejaer.)

‘Dark Speeches’ is guerrilla op de scène. De term dark speech duidt op een discours dat stamt uit onze meest duistere diepten, die onveranderd bleven, niet aangepast aan maatschappelijke visies. We handelen op het niveau van micro-wraak. De ‘leerlingen’ van ‘Dark Speeches’ werken op een subsociaal niveau, ongehinderd door conventies en geprefabriceerde visies, om echte interacties te ervaren en laten ervaren: zoals fysische deeltjes die botsen om onbekende werelden op te roepen.
‘Dark Speeches’ verkent de relatie tussen podiumkunsten, performance, beeldende kunst en poëzie.
MahaWorks, een vereniging voor onderzoek en productie van cross-media projecten en films, werd in 2001 opgericht, en wordt geleid door Lazara Rosell Albear en Eli Van de Vondel.
Het is hun doel om het experimentele bewustzijn te verkennen en op te drijven, voorbij de gebruikelijke stereotypen. Ze zoeken expansie op verschillende niveaus, in verschillende lagen, om zich of de toeschouwer te bevrijden van al de kluisters die we in onszelf meedragen. Ze streven naar vernieuwing, ontdekking, fusie en samenwerking gekoppeld aan integriteit.
Omdat abstracte, intellectuele gedachten moeilijk uit te drukken zijn, worden alle beschikbare middelen onderzocht en gebruikt in de poging te komen tot een communicatieve uitdrukking. De evolutie bracht ons ‘nieuwe’ middelen om mee te werken, zoals de computer, digitale semantiek, video en 3D. Dit maakt nieuwe benaderingen mogelijk, en verbreedt de paradigma’s waarin we ons kunnen uitdrukken. Maar ook traditionele middelen als dans-, muziek- en theaterconcepten wordt in contrapunt gebruikt. Door al deze middelen te combineren ontstaan er exponentiële mogelijkheden.

Yves Sondermeier (Duitsland, 1984) behaalde het diploma “Gesellenbrief Pianobauer und Stimmer” van de Oscar Walcker Schule. Hij werkte samen met Herseele en werkte mee aan de opnames van verscheidene tv-programma's. Hij studeert film aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK).

Spandau bestaat uit het oneigenlijke huwelijk tussen de traditioneel geïnspireerde en voornamelijk improvisatoire vocalen van soefizanger Younes Zarhoni boven een variërend klanklandschap afkomstig uit een even variërend arsenaal aan elektronica van Nico Sall. Usual suspects zijn vintage drumcomputers, een laptop, synthesizers en occasioneel een met de soldeerbout bewerkte Furby. Anything goes. Een typische Spandausessie exploreert het terrein tussen delicate texturen van witte ruis, drones, Oum Kalthoum en acidhouse.
Meer info op www.myspace.com/spandaumusicband.

De Frans-Vietnamese muzikant en nomade Mathieu Ha woont al enige tijd in Brussel, speelt eigenzinnig accordeon en zingt hoog zonder woorden. Hij heeft een band die elke maand van naam verandert (Les Aoûtistes, Les Septembristes, Les Octobristes, etc.), en met wie hij intrigerende verhalende muziek creëert en de wereld rondreist, maar vanavond in OFFoff treedt hij solo op. Het zwaar door de mangel gehaalde accordeonchanson en zijn losgeslagen falsetstem begeesteren het publiek meteen. Een geboren improvisator!
In het voorprogramma op 9 oktober wordt Yves Sondermeiers documentaire over Mathieu Ha getoond.

De Japanner Arco Degurutini is een belangrijke artiest uit de undergroundscene van Osaka. De dandy, punk, tovenaar en poëet slaagt erin om zijn toehoorders te mennen op een eigenaardige, intieme manier. Zijn vocale snaren staan gespannen als een boog: een Tibetaans Wilde Westen met een saus yakuza er overheen. Zijn elastische en ontspoorde muziek is in staat om de luisteraar mee te dragen van een universele droefgeestigheid naar verontrustende, organische klankrijken.
Steeds heeft hij zijn elektrogadgets, Nippon Toys en andere sleutelhangers op zak, die de charme en de betovering uitmaken van deze uithoek in clair-obscur van Azië.
Degurutini heeft daarnaast efemere en luidruchtige groepen opgericht, zoals Bolshoiz met tubaspeler Daysuke Takaoka, die in november nog te zien zal zijn in de Gentse improvisatiemuziekscène. Beide muzikanten zijn leden van het collectief Nihon Bashi (‘Japanse brug’), dat sinds 2007 samenwerkingen tussen kunstenaars uit Brussel (waaronder Mathieu Ha) en uit Osaka bijeen brengt. Degurutini produceerde zelf verschillende albums, die hij als begiftigd estheet bedrukte met eigen grafisch werk.
Meer info op degurutieni.blogspot.com.


Voor meer informatie over het filmfestival: www.filmfestival.be

Vanuit Cambodja brengt Yiphun Chiem een solo dansperformance die Cambodjaanse traditie, break en kung fu combineert, Lazara Rosell Albear van MahaWorks regisseert de performance Dark Speeches, de Frans-Vietnamees Mathieu Ha haalt ongewone geluiden uit zijn accordeon en Spandau combineert geïmproviseerde traditionele vocalen met electronica. Verder luidt een recente documentaire over Ha het OFFoff-filmprogramma in van de maand oktober, met onder meer jonge Koreaanse cinema en Japanse cultfilms.