Over de dood en andere Bagatellen – Hulde aan Alvaro Guimarães

vr 13.11.2009

Een avond met muziek en ideeën van Alvaro Guimarães. Deze avond komt tot stand dankzij de medewerking van zijn vrienden.
-muziek, poëzie, foto's, perfomance-
Art Cinema OFFoff
Begijnhof Ter Hoye
Lange Violettestraat 237
9000 Gent
info@offoff.be
Alle info: www.offoff.be

auteur: Artcinema OFF OFF

website: Artcinema OFF OFF" target="_blank">Artcinema OFF OFF

De dood en andere bagatellen. De laatste paar jaar van zijn leven was dit wat Alvaro Guimarães bezig hield. Door jeugdherinneringen, verwerkingsprocessen en zeker ook door zijn ziekte en de opeenvolgende ongunstige vooruitzichten die hij moest verwerken is hij nog intenser gaan denken over het omgaan met de dood.
Een huis waarin iemand sterft en opgebaard ligt, kent gedurende een korte tijd een bijna elektrische sfeer van emoties, tradities, familiebanden en vriendschapsverhoudingen. Die zorgen daar voor een bijzondere mix van een materiële en psychische omgeving. Aanwezigen en hun persoonlijke beleving zijn daar tegelijkertijd oorzaak en gevolg, toeschouwer en deelnemer.
De voordeur, trap, slaapkamer, werkruimte, keuken worden een paar dagen lang het domein waar de hevigste contrasten elkaar omarmen. Lachen gaat samen met verdriet, traditie en conserveren gaan samen met loslaten, weten gaat samen met voelen, afscheid gaat samen met blijven.
Deze obsessie zal aanwezig zijn in de ruimtes van het klein begijnhof te Gent waar nu OFFoff en Nucleo onderdak vinden. De genodigden, jij dus en de anderen, kunnen samen nog eens de Alvaroiaanse warmte en grilligheid door zich voelen gaan, de speciale metastabiele toestand waaruit kunst condenseert. De hele avond lang zullen heel wat Over zijn dood heen, gaan Over zijn laatste compositie, dus.
Verzoek. Breng een genaamtekende metronoom mee die tijdens uw aanwezigheid bijgezet wordt. Als u vertrekt, neem u die weer mee.

Over de dood en andere Bagatellen – Hulde aan Alvaro Guimarães
met cinematics door Elke Gordts

Vrienden, medewerkers van KaG (Kunstarbeiders Gezelschap) en het SPECTRA Ensemble brengen een beeldende en klinkende hulde aan Alvaro Guimarães (13/04/1956 - 23/06/2009).

Alvaro Guimarães was een Gentenaar die hier een twintigtal jaren geleden als een exotische vogel neerstreek vanuit Brazilië en zich in een mum van tijd settelde in de Gentse, Vlaamse, Belgische en Europese muziekwereld. In São Paulo studeerde hij piano en musicologie en was er zeer actief op de avant-gardescene. Hij kwam naar Gent om te doctoreren bij prof. Herman Sabbe maar was hier al spoedig verwikkeld in een web van projecten, trouwde met de pianiste Katrijn Friant met wie hij drie prachtige kinderen kreeg, werd leraar aan het conservatorium en hij vergat zijn doctoraat. Zijn laatste droom heeft hij nog net kunnen opstarten aan het conservatorium van Gent: een cursus experimenteel muziektheater.

Alvaro ging om met muziek met een ongeëvenaarde intensiteit en passie, en met een uitzonderlijke kennis van zaken. Hij was een begenadigd componist van een klein maar ongemeen boeiend oeuvre. Hij liet ons kennis maken met de Braziliaanse scene en introduceerde zeer veel Vlaamse componisten op de internationale scene. Hij organiseerde vele concertreizen met Vlaamse musici en Vlaamse muziek in Brazilië, o.m. op het festival van Santos. Hij organiseerde ontelbare internationale uitwisselingsconcerten in samenwerking met De Rode Pomp. Hij was jarenlang de medebezieler van het Spectra Ensemble waarmee hij wereldwijd grootse projecten opzette.

Zijn eigen laatste artistiek project was KaG - het Kunstarbeiders Gezelschap - dat musici van hier en elders verenigde om moderne, minder bekende en geëngageerde muziek uit te voeren. In die context realiseerde hij o.a. het grensverleggende Maulwerke van Dieter Schnebel en zijn persoonlijke Obsessieve Verhalen.

Alvaro Guimarães was niet enkel de markante Gentenaar zoals hierboven beschreven, maar ook de trouwe vriend van vele musici, een creatieve kok en feestenbouwer, een gezellige maar soms genadeloze tafelgenoot, een gedreven leraar en nog zoveel meer.

Tijdens zijn korte leven leefde hij minstens drie levens.

Lucien Posman