Juan Duque in FLACC

vr 01 - za 30.04.2011

FLACC
Casino Modern
André Dumontlaan 2
3600 Genk

www.flacc.info


auteur: FLACC

Juan Duque (1974) is architect, stedelijk ontwerper en kunstenaar. Hij heeft architectuur gestudeerd aan de Universidad Nacional de Colombia (Medellìn – CO), heeft een master Human Settlements aan de Katholieke Universiteit Leuven behaald, een postmaster TRANSMEDIA (postgraduaat kunst, media en design) aan de Hogeschool Sint Lukas Brussel en een master Research in Art and Design aan Sint-Lucas Antwerpen. Zijn werk als kunstenaar is tentoongesteld in België, Nederland, Spanje en het VK; sinds 2005 woont en werkt hij als onafhankelijke kunstenaar in België, in de stad Gent.

Herpositioneren

Duque is Columbiaan en noemt zichzelf een nomade. Hij behoort tot een generatie die Colombia geleidelijk heeft verlaten na 2000. Deze toestand van culturele en geografische vervreemding is het uitgangspunt geworden voor zijn artistieke praktijk. Via zijn kunst confronteert hij zijn herinneringen met de plaats waar hij nu woont of met dingen die hij onderweg tegenkomt. Als buitenstaander en waarnemer denkt Duque na over hoe zijn ontworteld zijn hem de mogelijkheid biedt in verschillende werelden en op verschillende plaatsen, over meerdere grenzen heen en in verschillende tijden tegelijk te leven en deze constante fysieke en culturele herpositionering in zijn werk tot uiting te brengen.

Landschappen zijn bijna obsessief aanwezig in zijn werk; voor hem is het landschap een resultaat, maar ook het middel voor de transformatie van alles dat buiten ons lichaam tot stand komt en de wisselwerking daartussen. Juan Duque: 'We maken deel uit van de plaats waar we wonen; ons gedrag en onze herinneringen beïnvloeden en worden sterk beïnvloed door de geografische kenmerken van het gebied waarin we leven.' Hij vraagt zich ook af welke herinneringen (over het landschap) de mensen op die plaatsen hebben en wat hun verhouding daarmee is. Wat zou er gebeuren als hij de beelden en herinneringen van mensen over het landschap tot zijn eigen beelden en herinneringen zou maken, als hij ze zou transformeren?

Zocalo-project

Juan Duques voorstel voor FLACC begint als een participatief project; het is zijn bedoeling om herinneringen te verzamelen van de mensen die in en rond Genk wonen, herinneringen die verband houden met hun opvatting over en ervaring met het landschap waarin ze wonen (de nalatenschap van de mijn). Door zich te richten op wisselende schalen of domeinen van perceptie - zoals veraf, midden en persoonlijk - wil Duque onderzoeken wat mensen denken over het landschap. Hij wil ze soms verzoeken om hun herinneringen te tekenen en voor hen de herinneringen en ervaringen die ze delen tekenen ... Met fotografie, video en tekeningen als media verzamelt hij die landschapsbeelden, bewerkt en transformeert ze en maakt ze zich eigen. En, zo vraagt hij, hoe zou de uiteindelijke geografie van verschillende herinneringen van een landschap eruit zien?