Waregem BE-PART: Resident # 1: Dany Deprez

zo 05.06 - zo 03.07.2005

BE-PART, Platform voor actuele kunst, Westerlaan 17, 8790 Waregem
van woensdag tot zondag van 11 tot 17u

auteur: Dany Deprez

website: BE-PART" target="_blank">BE-PART

De zogenaamde Jameswerken vormen de kern van het oeuvre van beeldend kunstenaar Dany Deprez (°Brugge 1957). Deze werken manifesteren zich als assemblages, ensceneringen en films. Centraal in de tentoonstelling staat de film Cahier sur James. Deze kortfilm werd vorig jaar in opdracht van BE-PART opgenomen in Waregem en vertelt het verhaal van een vrouw die op zoek gaat naar de fictieve figuur James. James heeft menselijke trekken, maar bezit ook een goddelijke dimensie. Hij is de held én de antiheld, James Bond en James Ensor tegelijk.

Het project resident #1: Dany Deprez is echter meer dan een solopresentatie van Deprez. Als eerste artist-in-residence van BE-PART besloot hij om dit project uit te breiden tot een open atelier waarin gezocht wordt naar een interactie met jong artistiek geweld. Vertrekkend vanuit de voorbije openingstentoonstelling Schöner Wohnen als reflectie- en discussieplatform, heeft hij jonge kunstenaars uitgedaagd om nieuw werk te creëren en aan een ruim publiek te presenteren.
Op vraag van Jan Hoet is de kortfilm Cahier sur James, alsook het andere werk dat Dany Deprez voor BE-PART maakte, getiteld artist in residence, van 2 september tot 9 oktober te zien in het museum MARTa in Herford.

Line-up:
Dany Deprez / Pieter Debuck / Sarah Huyghe / Diederick Nuyttens / Annelies Tyberghein / Lies Van Hee / Johanna Van Parijs / Maarten Van Luchene (i.s.m. Youri Cruypeninck / Peter Geeraert / Maarten Herman / Peter Joye
In de documentatieruimte is werk te zien van Filip Bertin, Katrien Bové, Annelore Bruynseraede, Renaldo Candreva, Joba de Maet, Filip Deroeck, Thomas Desmet, Kristof Devos, Kelly De Wilde, Aaron Dupont, Jenske Eersels, Céline Hudréaux, Eva Moulaert, Thomas Pottie, Smetlana Prigoditch, Liesbet Van Cauteren, Karen Van Puymbroeck, Boy Vereecken, Cedric Verhelst. Met dank aan Eveliene Deraedt.