Wannes Goetschalckx / 1 WITHOUT

do 23.02 - zo 13.05.2012

Musuem M, Leuven

auteur: Wannes Goetschalckx

Wannes Goetschalckx (Zoersel, 1978) verkent in zijn werk het emotionele versus het fysieke, of het ideologische en het denkbeeldige in relatie tot lichaam en ruimte. Zijn oeuvre is een combinatie van video's, objecten en performances in een sculpturale setting. Die worden door zijn eigen ingrijpen bezet, onderzocht en omgevormd. In zijn performatieve installaties, spelen de beperkingen en mogelijkheden van zijn lichaam, handgemaakte objecten en een eigen specifieke beeldtaal een belangrijke rol. Hij legt zijn eigen lichaam en geest fysieke en mentale uitdagingen op. Zo stemt hij de toeschouwer tot nadenken over ons gedrag en plaats in de wereld.


Video-installatie 1 WITHOUT 

M toont onder andere de video-installatie 1 WITHOUT die Goetschalckx maakte voor de Liverpool Biënnale in 2010 en nog niet eerder in België werd getoond. De installatie bestaat uit elf monitoren op sokkels die her en der in de ruimte verspreid staan. In de video’s voert de kunstenaar dagelijkse 
handelingen en rituelen uit in een besloten ruimte. We zien hem in hermetische afzondering wandelen, tellen, fluiten, eten, drinken, slapen, baden of schommelen. Deze handelingen doen ons stilstaan bij de patronen en gewoontes die we ontwikkelen tijdens ons dagelijkse leven en de herhaling die gaat vervelen.

Wannes Goetschalckx toont in M ook nieuw werk. One to Tree is een videoregistratie van een drie dagen durende performance van de kunstenaar in Buda Kunstencentrum Kortrijk (mei 2010). In de gang (zaal 29) aan het raam is het sculpturale werk Work te zien.

Elke zondag is Wannes Goetschalckx live aanwezig in M tijdens de openingsuren.