Karen Vermeren en Ben Benaouisse @ Coup de Ville

vr 13.09 - zo 13.10.2013

Sint-Niklaas
Open: donderdag t.e.m. zondag: 10u-13u30 en 14u-18u
Gesloten: maandag, dinsdag en woensdag

auteur: Ben Benaouisse

website: www.warp-art.be

Coup de ville – Attracted by another level  is een parcourstentoonstelling met een kosmopolitische geest in het hart van Sint-Niklaas.

Al wandelend ontdekt de bezoeker niet alleen eigenzinnige kunst, maar tevens het architecturaal patrimonium van Sint-Niklaas. Zoals bij de eerste editie wordt er kunst verkend in woonhuizen, musea, leegstaande panden, private tuinen of in de publieke ruimte. In de architecturale setting komt de flâneur in contact met rococo, neostijlen, art deco, modernisme, brutalisme, grandeur, verval, koterie, renovatie en transformatie. De stad en de gemeenschap die haar draagt, wordt een platform waar overwegend jonge, opkomende kunstenaars uit een groot deel van de wereld aan de slag zijn gegaan.

De baseline ‘attracted by another level’, verwoordt het streven naar artistieke kwaliteit, maar wordt vaak via de plaatsing van kunstwerken, ook letterlijk ingevuld. De kijkrichting wordt naar boven gezogen en op die manier ontdekt men spontaan architecturale details die voor de blik verscholen bleven. 

De verschillende thema’s die de kunstenaars ontwikkelen in hun, veelal nieuwe, producties zijn geïnspireerd door de tentoonstellingstitel, de specifieke omgeving, de aard van het eigen oeuvre of het artistiek medium.
In totaal zijn er ongeveer 30 projecten, waar een selectie uit de reeks ‘Art of the Loom’ (tapijtontwerpen die als installatievorm getoond worden) deel van uitmaakt. De keuze berust op de economische geschiedenis van Sint-Niklaas die sterk bepaald werd door de textielindustrie. Toepasselijk worden deze installaties ondergebracht in het voormalig woonhuis van textielbaron Edmond Meert, een locatie die momenteel onderdeel uitmaakt van de Stedelijke Musea. 

Na de eerste succesvolle editie die meer dan 10 000 bezoekers aantrok, ligt de focus op opkomend internationaal talent. Vanuit hun eigen culturele achtergrond gaan ze de dialoog aan met de omgeving, geschiedenis, gebruiken en inwoners. Ze werken rond concepten als huis / thuis, worteling, identiteit, gemeenschap en reflecteren over de plaats van kunst in de samenleving. Met teken- en schilderkunst, sculpturen, installaties, tapijten, videowerken en performances wordt verrassend ingespeeld op specifieke situaties. Het parcours is opzettelijk compact gehouden en vlot bewandelbaar.