Wannes Goetschalckx: 1 HOUSE (hammertime)

zo 15.12.2013 - za 25.01.2014

West
Groenewegje 136
2515 LR, Den Haag
Nederland

Opening met performance: 15 december 16:00
Openingsuren: van woensdag tot zaterdag 12:00-18:00

auteur: Wannes Goetschalckx

website: http://www.galeriewest.nl

Wat zou u meenemen naar een onbewoond eiland? Is het mogelijk te overleven zonder de gemakken en luxe van een westers land? Hoe dicht staan we nog bij de natuur? Wannes Goetschalckx is een kunstenaar die zijn eigen grenzen opzoekt en mogelijkheden en verbindingen legt waar wij die niet direct meer zien. Zo maakte hij twee jaar geleden een tandenstoker uit een enorme boomstam van 4,5 ton. Hiervoor gebruikt hij geen machines, maar bewerkte hij de kolos met hamer en beitel. Ook heeft hij ooit bij wijze van eindwerk op het HISK in zijn studio een eiland gecreëerd waarop hij gedurende de expositie samen met een konijntje en enkele vogels verbleef. Voor de allereerste expositie bij West, in september 2007, heeft Goetschalckx in de ruimte een groot houten ‘schip’ gebouwd waar hij, in een performance, de koppeling heeft gemaakt met de locatie van het pand aan de gracht.

Bij veel van Goetschalckx zijn installaties is een performance een belangrijk onderdeel. Hij onderzoekt hierbij fysieke en mentale uitdagingen en legt daarmee een direct verband tussen de mens en de natuur. Het lijkt een pleidooi voor ‘slow living’, waarbij meer aandacht voor de wereld om ons heen belangrijk is. Tegelijkertijd leggen de kunstmatig gemaakte werelden een innerlijke strijd bloot die voor bijna iedereen herkenbaar is.

Goetschalckx is in staat om uit de ‘snelle’ wereld van nu te stappen en gedurende 5 maanden aan één tekening te
werken, die op de computer misschien wel in een halve dag gemaakt zou kunnen worden. Het zelf ontwikkelde
vakmanschap en de liefde voor het natuurlijke materiaal spreekt uit alles.

Voor West heeft hij zeven nieuwe werken gemaakt, allen binnen het kader ver/huis/elijkheid. Deze zullen naast de
video’s ‘Toothpick’ (2012) en ‘One to tree’ te zien zijn. Tijdens de opening zal hij in een performance laten zien hoe de beperkingen van de menselijk geest ook het lichaam beïnvloeden. 

Wannes Goetschalckx (1978, Zoersel, BE) heeft zijn opleiding afgerond aan het Higher Institute for fine arts (HISK) en heeft eerder tentoongesteld bij: Tate Liverpool; Casino Luxembourg; Stuk en Museum M, Leuven en anderen.