Jonas Vansteenkiste en Sarah Westphal: Tussenwereld

za 07.06 - za 08.11.2014

Hedendaagse actuele kunst in een ruimte waar mensen afscheid nemen is uitzonderlijk en toch weer niet. Kunst ontstaat immers in een maatschappelijke context waar leven en dood de enige zekerheden van het bestaan zijn. Toch heeft deze tentoonstelling niet de bedoeling om het verdriet van het moment te benadrukken maar gewoon kunst te zijn in een “Tussenwereld” of als wij de Engelstalige vertaling gebruiken “Between Worlds”.

 

Curator van het project is Roger D’Hondt die in de zeventiger jaren met zijn initiatief “New Reform” de performance kunst in België een plaats heeft gegeven. Hij blijft een gedreven ambassadeur van de conceptuele kunsten. In september 2013 vroeg Intercommunale Westlede hem om een tentoonstelling te maken in de beide crematoria.

 

Verschillende kunstenaars hebben voor dit project nieuw werk gemaakt.

 

Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de Intercommunale die al vele jaren investeert in kunst en architectuur maar met dit project een “statement” wil maken om hedendaagse actuele kunst binnen te brengen crematoria.

Crematoria zijn geen wereldvreemde plaatsen, geen lege ruimtes maar in tegendeel omgevingen waar mensen vertoeven en in contact komen met de “Tussenwereld”. Jaarlijks tellen de crematoria van Lochristi en Sint-Niklaas 250.000 bezoekers.

 

Tussenwereld: tussen het zijn en afscheid nemen

Tentoonstelling te bezoeken tussen 8 en 16 uur van maandag tot zaterdag.