FASE: Reis naar het Morgenland

ma 25.08 - za 25.10.2014

Middelheimmuseum (in de buurt van 'Beam Drop' van Chris Burden, nummer 50 op het grondplan)

auteur: FASE

Van 25 t/m 30 augustus trokken grote mobiele sculpturen, voortgeduwd door mankracht, langs verschillende locaties in de stad. Het Middelheimmuseum is de voorlopige eindbestemming van deze beelden. Tot en met 25 oktober kan u deze vier kunstwerken komen bekijken.

De titel van de onderneming verwijst naar de gelijknamige roman van de Duits-Zwitserse auteur Herman Hesse (1872-1962), waarin het hoofdpersonage een schijnbaar doelloze reis onderneemt naar een niet nader verklaarde bestemming. De onderneming van de protagonist in Hesses boek kan men zien als een metafoor van het volwassen worden. De vijf jonge beeldende kunstenaars van FASE ondernamen een gelijkaardige reis zonder een duidelijk doel, maar kregen gedurende de onderneming wel nieuwe inzichten, onder andere met betrekking tot de toekomst van hun artistieke praktijk.

Naast deze literaire referentie, verwijst het project ook naar het historisch gegeven van de blijde intrede. Voor één van de deelnemende kunstenaars, met name Kasper De Vos is dit zelfs letterlijk zijn blijde intrede in het museum. Zijn aankomst luidt namelijk het begin in van zijn vijf weken durende residentschap in het museum.

 

Reis naar het morgenland is een productie van HET BOS en FASE met steun van d e t h e a t e r m a k e r.