collectieve kunst driedaagse - NOW. YOU ARE HERE - Elien Ronse en Georgia Kokot @ Kamer XIII - Ben Benaouisse @ These Things Take Time

do 25 - zo 28.09.2014

website: www.nowyouarehere.org

Acht Gentse alternatieve kunstruimtes, ‘off-spaces’, organiseren een kunst driedaagse. Gedurende drie dagen vinden er zowel in de verschillende ruimtes als in de publieke ruimte exposities, manifestaties, performances en lezingen plaats. Met NOW. YOU ARE HERE wordt, vanuit de artistieke humuslaag die de stad rijk is, het belang van ‘off-spaces’ voor de vitaliteit van het culturele weefsel benadrukt. 

Met een minimum aan middelen wordt betekenis gegeven aan de urbane identiteit van Gent, de toekomst beschouwd als een open veld aan mogelijkheden. De ruimtes en de projecten die ze organiseren komen voort uit een tomeloze inzet en gedrevenheid van zowel de organisaties als de participerende kunstenaars en geven zo een meerwaarde aan het culturele gebeuren van de stad.

NOW. YOU ARE HERE slaat op een doorgedreven contemporaniteit, een anticonservatisme waarmee de verschillende ruimtes hun werking uitdragen. Het benoemt een haast existentieel besef van tijdelijkheid of onzekerheid waarmee het merendeel van de ruimtes geconfronteerd wordt. Zo is tijdens het organiseren van dit evenement ‘De Frigo’ opgedoekt en voor ‘Zwart Wild’ zal dit het laatste evenement zijn op hun huidige locatie. 
Now. You are here is een samenwerking tussen de verschillende ‘off-spaces’ in een poging een gezamenlijk gebaar te maken in de stad en tegelijkertijd de zichtbaarheid van de individuele ruimtes te vergroten.

• These Things Take Time nodigt Ben Benouisse en Sil Krol uit voor een interventie in de publieke ruimte. De acties van deze kunstenaars worden verder omkaderd in TTTT. TTTT is tijdens het evenement tevens het infopunt voor Now. You are here, en zal op donderdag 25 september het evenement openen. 

• Kamer XIII nodigt via een open call kunstenaars uit om een voorstel in te dienen voor een werk op een frame van 550 X 220, een referentie naar de fysieke ruimte van Kamer XIII. Deze frames worden op verschillende locaties in de stad verspreid en confronteren de stadsbewoner met het gegeven van een off space. Een ‘frame’ van: Elien Ronse, Tommy Desmet, Georgia Kokot, Klaas Vanhee, Laura Ten Zeldam, Mischa Doorenweerd (NL) en Christine Roggeman wordt getoond tijdens Now. You are here.

• Kuiperskaai organiseert een tentoonstelling in Art Cinema OFFoff; een eerste editie van Moving House waar vanuit de samenwerking met verschillende organisaties en disciplines een open residentie wordt voorgesteld. In OFFoff wordt een selectie van oud en nieuw werk getoond. 

• NVT Galerie toont het werk van Johannes Amouts en Jonas Vanderbeke en een lichtinstallatie van Tom Dekyver die het geheel ontsluit.

• Zwart Wild organiseert een tentoonstelling en symposium. Het geheel vertrekt vanuit de idee van een ‘plaatsbeschrijving’ en toont de verschillende intenties van waaruit er met een plek wordt omgegaan. Inhoudelijk wordt de tentoonstelling gekaderd met een symposium dat plaatsvindt op 27/09 en wordt ingeleid met de voorstelling‘Rabot 4-358’ door Simon Allemeersch. Vervolgens nemen Wiebe Moerman, Bart Lodewijks en Peter Fengler (NL) het woord of het podium. Deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling zijn: Bart Lodewijks (NL), Oshin Albrecht & Melissa Mabesoone, Zeli Bauwens, Sofie Van der Linden, Flurin Bisig (CH), Neel De Bruycker, Sander Van Raemdonck, Jura Shust (BY).

• Stroom.tv fungeert gedurende de vier dagen als virtuele tentoonstellingsruimte met interventies van verschillende kunstenaars. Het uitgangspunt hier is oneindigheid, het virtuele landschap zonder grenzen. Live muziek, live shows in combinatie met visuals, soundscapes, documentaires en een selectie van shows uit het archief over ruimte beeldende kunst staan op het programma. Met onder andere Siet Raeymackers, Inwolves & Different Fountains.

• In 019 is er op zondag 28 september muziek en video van Phill Niblock en Guy De Bievre. 

• SECONDroom presenteert op zondag een boek dat in samenwerking met Topo Copy gemaakt is en die de exposities van het vorige seizoen bundelen.
--------------------------------------------------------------------------------
Georganiseerd door & met:

www.thesethingstaketime.be
www.kamerxiii.be
www.facebook.com/pages/Kuiperskaai/365953696812926
www.facebook.com/nvtgalerie
www.facebook.com/ZwartWild
www.stroom.tv
www.dokgent.be/bewoner/secondroom
www.019-ghent.org