Karen Vermeren @ Homework #4

zo 14.12.2014

Een livingroom Expo van Karen Vermeren op zondag 14 december van 11 tot 18u.
Hippoliet Persoonsstraat 39
9050 Gentbrugge


'Bárðarbunga'

Voor de vierde editie van Homework wordt Karen Vermeren uitgenodigd in het huis van Leen Van Tichelen om een plafondschildering te maken. Vermeren gebruikt als vertrekpunt de Bárðarbunga, de vulkaan die actief werd tijdens haar residentie in Noord-IJsland deze zomer. Gekoppeld met aardbevingen zocht de magma twee weken lang een uitweg onder de 1000m dikke gletsjerkap Vatnajökull. Uiteindelijk kon de magma ontsnappen achter het ijs. Dit was de start van een rits natuurfenomenen die tot vandaag nog voortduren.

In het tentoonstellingshuis kwamen na enkele renovatiewerken sporen vrij van onder andere roze gekleurde verf, geribbeld behangpapier en tegels. Vermeren gebruikte deze elementen in haar werk als weerspiegeling van de actieve vulkaan onder de gletsjerkap.

“Karen Vermeren laat zich graag inspireren door de manier waarop fysieke veranderingen in haar omgeving zich voordoen onder invloed van de tijd. Hierbij hanteert ze het geologische landschap als basis, in de eerste plaats vanuit haar fascinatie voor de kracht van platentektoniek. In de aardkorst verschuiven tektonische platen slechts enkele centimeters per jaar, en bewegen daarbij op twee manieren: ze duwen en ze trekken. Hierdoor ontstaan bergen, maar ook vulkanen. Deze kennis is wetenschappelijk en empirisch bepaald, wat de basis vormt voor een haast poëtische herkenbaarheid en tegelijk ook de stap naar een metaforische benadering mogelijk maakt. Ook de maatschappij duwt en trekt, beweegt en verandert. Deze constante omwentelingen zijn vaak nauwelijks zichtbaar, maar laten zich wel duidelijk voelen.” Fragment uit tekst van Melanie Deboutte (2014) 

 

Daarnaast wordt er een drankje en soep met brood aangeboden ten voordele van vzw Luggage Point.

Luggage Point zoekt plaatsen op waar je je bagage kan neerzetten, waar je iets uit je valies kan uitwisselen met iemand anders of waar je je lege valies weer propvol kan vullen. Een ontmoetingsplaats waar de nadruk ligt op uitwisseling, op kunst, op nieuwe contacten, op vernieuwing en op enthousiasme. We willen graag meebouwen aan levendige buurten waar mensen zich goed voelen en geïnspireerd worden en indien mogelijk aangezet worden om actief deel te nemen in de buurt waar ze opgroeien en leven.