Karen Vermeren: The future = Beurssc50uwburg

do 05.02 - za 30.05.2015

De expo The future = Beurssc50uwburg brengt oude bekenden uit het 50-jarige verleden samen met (jonge) kunstenaars die aan de slag gaan met gebouw of geschiedenis.

Beursschouwburg vzw
Rue A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel

website: http://www.beursschouwburg.be

Een korte wandeling drukt je meteen met de neus op de feiten: dit is een schouwburg - met theaterzaal, grote gangen, holle trappen, een veelheid aan nooduitgangen - en geen klassieke exporuimte, noch museum, galerij, white cube of black box. Toch voelde men de voorbije 50 jaar de noodzaak om beeldende en videokunst te tonen en werd er telkens gezocht naar een manier om dit werk tentoon te stellen binnen de bijzondere muren van Beursschouwburg.

We verwijzen naar onze expo-historiek door (opnieuw) werk te tonen van AMVKWalter SwennenEls OpsomerPaul GeesEls OpsomerLisa De Boeck & Marilène Coolens i.s.m. Jan Decorte en Sigrid Vinks. Sommigen onder ons zullen deze werken herkennen als ‘remakes’ met her en der een kleine toevoeging, wijziging, andere blik.

Een tweede luik voert je langs werken die op verschillende manieren en momenten in ons gebouw geslopen zijn. In 1986 werd beslist dat in elk gebouw gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, 1 procent van de bouwkosten besteed moet worden aan geïntegreerde kunst. Naar aanleiding van de renovaties van Beursschouwburg in 2002, werd de Zwitserse tentoonstellingsmaker Moritz Küng met zijn project geselecteerd: hij vereeuwigde de geluidsinstallaties van Ann-Veronica Janssen en Christophe FinkDora Garcia’s tekstwerk meanderde één seizoen lang door onze brochure. Deze in situ-werken zijn in de loop der jaren aangevuld. In functie van festivals of projecten vroeg men Rinus VandeveldeDavid Helbich en Lawrence Weiner om in, op en naast het gebouw in te grijpen.

Naast terugblikken staat vooruitkijken. Wim WaumanKaren VermerenFloris Vanhoof en Lieven Segers werd een nieuwe creatieopdracht toegekend. Een stilleven met gevonden Beursschouwburg-materialen refererend aan de architectuur, een verwijzing naar het kleurrijke glasraam dat zich ooit in de witte foyer bevond, een videowall waarin selecties uit oude Beursschouwburgproducties te zien zijn en broodzakken vol ludieke aforismen; dit is in een notendop wat je van deze nieuwigheden kan verwachten.

Kortom: The future = Beurssc50uwburg gaat over wat was, wat is en wat zal zijn.