Dominiek Colpaert en Kristof Van Heeschvelde : Ondertussen, Chapiter 1

vr 13.03 - zo 26.04.2015


Ondertussen, Chapiter 1
Dominiek Colpaert, Kristof Van Heeschvelde,
Janneke Hopman, Stefan Kasper

Vanuit een humoristische en kritische kijk op de mens en diens worsteling met onnozele en wezenlijke zaken in het leven komen de werken tot stand van Dominiek Colpaert (1983, Izegem, België), Kristof Van Heeschvelde (1979, Gent, België), Janneke Hopman (1985, Hillegom) en Stefan Kasper (1983, Velsen). 37PK bracht deze Vlaamse en Nederlandse kunstenaars samen in de tentoonstelling 'Ondertussen, Chapiter 1' naar aanleiding van het recent gestarte Nederland-Vlaanderen jaar. De tentoonstelling, die start op 13 maart tijdens de Haarlemse Lente 2015 en aansluit aan bij het thema van dit evenement, 'Bourgeois Rebellion', is te zien t/m 26 april bij 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem.

Bourgeois Rebellion bevat als thema verschillende aanknopingspunten, waaronder politiek en maatschappelijk, maar binnen de tentoonstelling bij 37PK staat voornamelijk het individu centraal. Mensen willen uniek zijn en opvallen, maar niet teveel; ze hebben meningen over de wereld om zich heen, maar zijn vaak vooral met zichzelf bezig. De hang naar veiligheid, comfort en acceptatie schuurt met de wens om bijzonder te zijn, uit te blinken en beter te zijn dan anderen. In deze worsteling met middelmatigheid en individualiteit komen aspecten als schoonheid, tragiek, kritiek, absurdisme en humor aan de oppervlakte. Het verband tussen de werken van Dominiek Colpaert, Kristof Van Heeschvelde, Janneke Hopman en Stefan Kasper ligt in de wijze waarop dit conflict met fijne recalcitrantie wordt benaderd. 

Hopman toont in haar werk vanuit meerdere disciplines een licht tedere blik op de mens en de knulligheid van het bestaan, op hoe de mens 'iets' van zijn leven probeert te maken. Colpaert verbeeldt op poëtische en speelse wijze het verlangen om het dagelijkse te ontstijgen, met een surrealistische wereld waarin de alledaagsheid der dingen wordt uitvergroot. Van Heeschveldes schilder- en tekenwerk bevat een kritische ondertoon met betrekking tot menselijke oppervlakkigheid en zelfingenomenheid, waarbij de vaak vervreemdende taferelen een beroep op het denkproces van de beschouwer. Bij Kasper staan absurde afwijkingen van het normale centraal die de toeschouwer met andere ogen naar het dagelijks bestaan laat kijken; met zijn mix van schilderen, tekenen en collagetechnieken vormt hij onvoorstelbare verhalen waarin realiteit en fictie elkaar bestrijden.

Tijdens de vierde editie van de Haarlemse Lente, die op vrijdag 13 maart om 16.00 uur officieel geopend wordt in Teylers Museum, staat Haarlem in het teken van de opbloeiende hedendaagse kunst. De manifestatie vormt tevens het officiële startpunt van het Nederland-Vlaanderen Jaar in Haarlem. Daarom gaan de dertien deelnemende tentoonstellingsruimten speciaal voor deze editie verbindingen en samenwerkingen aan met Vlaamse kunstenaars en kunstinstellingen, met een uitgebreid en uniek programma van exposities en activiteiten op 13, 14 en 15 maart. 
37PK biedt dit weekend een divers programma aan. Op vrijdagavond wordt de opening van 'Ondertussen, Chapiter 1' opgeluisterd met de performance 'A tribute to Marc Bijl' van SER/VIES. Op zaterdag vindt er een gecombineerde brunch en artist talk plaats tussen 11.00 en 13.00 uur. Op zondag is er een inloopworkshop monoprinten voor jong en oud tussen 13.00 en 16.00 uur. Op beide dagen tonen deelnemers van STUDIO37 hun werk in het souterrain van 37PK. 

Te zien 13 maart t/m 26 april 2015

Open: donderdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur
Groot Heiligland 37
2011 EP Haarlem
T : 023 - 55 184 32