Nicoline van Stapele: Top Secret

zo 22.03 - zo 24.05.2015

Opening : zondag 22 maart, 15:00
BORGER Nocturne : vrijdag 8 mei, 18:00 -22u
Finissage & Boekvoorstelling: zondag 24 mei, 15:00

EVA STEYNEN.DEVIATION(S)
Zurenborgstraat 28
(B)- 2018 Antwerpen


De solotentoonstelling TOP SECRET van NICOLINE VAN STAPELE (°1964 Geldrop, woont en werkt in Gent en Aalst) is het resultaat van de nieuwe samenwerking op langere termijn met galerist EVA STEYNEN en toont nieuw werk naast enkele vroegere werken die representatief zijn voor het oeuvre van de kunstenaar. Dat oeuvre laat zich vooral herkennen door een voortdurend uitpuren en herdenken van de abstracte figuratie als een soort universele oervorm. Aan de natuur ontleende of geometrische figuren krijgen vorm in tekeningen, schilderijen, collages en sculpturen. Haar werk tekent buiten de lijnen van de abstracte kunst. Het zijn stille odes aan de autonomie van de kunstenaar, die met een eigen specifieke structuur de opgelegde orde onderuit haalt. 

 

Nicoline van Stapele hanteert met haar speelse vormen een specifieke en vrolijke beeldtaal. Haar werk ontstaat uit de behoefte tot ordenen en reflecteren op de niet aflatende stroom van indrukken die dagdagelijks binnenkomen. Vanuit een zoeken naar steeds nieuwe constellaties tussen ruimte, vorm en materie. Naar de eenvoud in de compositie. Basisvormen zoals vierkanten, rechthoeken, cirkels en ellipsen ontleent zij aan de architectuur. Zij tekent met ruimte, zowel op het lege, witte vlak als in de driedimensionale ruimte. Haar tekeningen staan op zich, maar geven gestalte aan nieuwe, veranderende ruimtes in tijd. Haar abstracte schilderijen zijn als geordende sculpturen van lagen verf, pigment en materie. Op de werken op hout vertonen zich driedimensionale modulaties. 

 

Bij Nicoline van Stapele is niets wat het op het eerste zicht lijkt. Haar werk is een oefening in het verder kijken dan alleen maar zien, een beleven. Als beeldhouwer en restaurator van opleiding is daarbij de duurzaamheid en de sensitieve, specifieke eigenschappen van het materiaal van belang. Net zoals een voortdurende veranderende wereld zijn ook haar werken onderhevig aan verandering. Gevonden voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis, opgetekende flarden van gesprekken keren terug in de titels waaruit het werk ontstaat. Zo vinden woord en beeld elkaar met de tijd. In dit samengaan ontstaan vanuit de abstracties nieuwe, speelse figuraties. Een meta-commentaar met een serieuze kwinkslag.

 

Het werk van Nicoline van Stapele nodigt de toeschouwer uit de afstand tussen kijken en reflectie te overbruggen. Ze gaan op een speelse wijze de dialoog aan met de toeschouwer en hoe die zich verhoudt tot het beeld in de ruimte. Met haar performances haalt zij de act van het maken uit de beschermde, afgebakende ruimte van het atelier en brengt die binnen in de galerieruimte, zij maakt de directe relatie tot de toeschouwer tastbaar. Een her-denken van de zintuiglijkheid in het zien.

 

Eva Steynen, maart 2015