Ritsart Gobyn & David Granados @ NVT Galerie

vr 29.05 - vr 05.06.2015

NVT Galerie
Dampoortstraat 26
9000 Gent


Vernissage: vrijdag 29 mei, 19u - 23u
Ook open op 5 juni, 19u - 23u.

 

DAVID GRANADOS

David Granados maakt gebruik van stukken heel concrete realiteit die binnen een bepaalde constructie worden gereorganiseerd, waarbij toeval en intuïtie een grote rol spelen. Deze stukken worden gehaald uit de schijnbaar waardeloze, vaak weggeworpen,dingen binnen onze reële leefwereld.
Recent gaat zijn interesse meer en meer uit naar driedimensionale constructies/assemblages en de ruimtelijkheid dat terug te vinden is in de architectuur.
In deze constructie probeert hij individuele beelden (collages, schilderijen, objecten,...) samen te brengen en creëert zo een relatie tussen de verschillende componenten die hij bijeen zoekt uit zijn oeuvre.

http://www.davidgranados.be/

RITSART GOBYN

In de afgelopen jaren evolueerde de stijl van Ritsart Gobyn van figuratief, bijna fotografische schilderijen tot abstracte schilderkunst. Geleidelijk aan de ging de vertegenwoordiging van het beeld verloren, terwijl de huid van de verf, de textuur, de materialiteit, de gelaagdheid en het frame steeds relevanter werden. Dit was een belangrijke evolutie, want nu is Gobyn dichter bij een meer fundamentele manier van schilderen. Het doek en de verf worden gebruikt om het beeld te dragen dus vormen beide elementen nu de afbeelding. Dit verandert ook de manier van kijken voor de toeschouwer.
Gobyn is gefascineerd door de relatie zichtbaar - onzichtbaar. Laag na laag wordt toegevoegd en elke penseelstreek maakt iets zichtbaar. Tegelijk verdwijnen onderliggende lagen uit het zicht. Daardoor is het schilderij in constante balans tussen verschijnen en verdwijnen. Kleurvelden, verfdruppels, vlekken van vuil,... De gelaagde achtergrond zorgt voor een samenvloeiing in het geheel van het schilderij. De interactie tussen deze verschillende elementen wordt uitgelokt door de blik van de toeschouwer.
Gobyn wil het onzichtbare niet tonen, maar hij probeert om de mate waarin de onzichtbaarheid te zien is in het zichtbare te benadrukken.

http://www.ritsartgobyn.be/